Stor bank: Flere skal nu betale negative renter

Det bliver dyrere for Nordea-kunder at have penge stående i banken. Nu har mange banker indført negative renter, hvis du har over 100.000 kroner på bankkontoen. Læs her hvad grænsen er for negative renter i din bank.

Nu melder nordens største bank, Nordea, sig også i gruppen af banker, der indfører negative renter for kunder, der har mere end 100.000 kroner stående i banken.

Når det træder i kraft 1. juli, er der kun ganske få banker tilbage, som tillader et indestående på 250.000 kroner, før de negative renter påføres.

Det har fået Forbrugerrådet Tænk til at frygte, at flere danskere kommer løbe en risiko, som de ellers ikke ville have taget, skriver Berlingske tidende.

Den nye rente på indlån betyder, at det vil koste dig 600 kroner pr. 100.000 kroner, du har stående på din indlånskontor pr. år.

“Da danskerne fortsat sparer mere op, end vi som bank kan låne ud, fortsætter vi med at have et markant indlånsoverskud, der koster os penge at placere,« siger Mads Skovlund, bankdirektør med ansvar for danske privatkunder i Nordea, i en pressemeddelelse.

Bankbøger bugner

Danskerne havde i februar 1.008 milliarder kroner stående i banken, viser tal fra Nationalbanken. Det svarer til, at hver voksne dansker i gennemsnit havde 217.000 kroner stående på bankbogen.

Det svimlende milliardbeløb er langt flere penge, end bankerne kan låne ud. Bankerne placerer derfor en stor del af pengene i Nationalbanken, hvor renten er negativ.

Lige nu skal bankerne betale 0,5 procent i rente for at have penge stående der. Så når Nordeas og de andre bankers kunder får en minusrente på 0,6 procent, tjener banken altså penge på indlån.

Cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, siger i Berlingske Tidende, at han er bekymret for, at udsigten til minusrenter øger risikoen for dårlig kunderådgivning.

Tager for stor risiko

»Der kan være en vis frygt for, at flere kunder tager risici, som de ellers ikke ville have taget, for at undgå negative renter. Bankerne anbefaler ofte deres egne investeringsprodukter til kunderne, men her er det vigtigt at være opmærksom på omkostningerne.”

“Nordea anbefaler i nogle tilfælde sine kunder, at de beholder pengene på kontoen til den negative rente. Det kan være relevant, hvis alternativerne enten ikke matcher ens risikoappetit, tidshorisont, eller hvis man af andre årsager ønsker at have sin opsparing stående i kontanter”, påpeger Mads Skovlund.

»Når først de store banker tager teten på den konto, kommer de andre banker formentligt, når der er blevet plads til at lægge sig ind under den paraply,« siger han,

Skattemyndighederne har tidligere slået fast, at man kan trække negative renter fra i skat.

Først publiceret: 23. april 2021
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:08

Se, hvad vi ellers skriver om: