Udbetaling Danmark deler dine oplysninger om formue

Ny praksis hos Udbetaling Danmark betyder, at ægtefæller og samlevere får oplyst hinandens formue. Det er mange utilfredse med.

Siden januar har Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis fået usædvanligt mange henvendelser fra læsere om formue og breve fra Udbetaling Danmark.

Årsagen er, at Udbetaling Danmark er begyndt at skrive til alle folkepensionister med information om, hvorvidt de kan få ældrecheck eller ej.

Har man en ægtefælle eller samlever, får man i brevet oplysning om begges formue og indtægt. Det er mange fortørnede over.

”Jeg har hørt fra mange, som undrer sig over, at Udbetaling Danmark sådan må oplyse andre om deres formue og indtægt. Flere skriver til mig, at de har hver deres konti og økonomi, og aldrig har søgt om eller forventet af få ældrecheck, så hvorfor skulle Udbetaling Danmark pludselig begynde at oplyse om formue og indtægt overfor deres ægtefæller eller samlevere,” fortæller Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis.

”Jeg har talt med flere, som føler sig krænket over, at Udbetaling Danmark sådan på kroner og øre, må fortælle andre om deres formue, uden at de selv har givet tilsagt om det,” siger Carsten Riis.

Krav om konkret begrundelse

”Jeg forstår godt læsernes reaktion. Det passer ikke helt til 2021 – og den økonomisk mere individualisere livsform mange af os har, når begge har indtægt. Men, når man er gift eller samlevende skal Udbetaling Danmark se på begges formue, når de skal træffer afgørelse om ældrecheck. Og man har krav på at få en skriftlig konkret begrundelse. Derfor oplyses om partnerens formueforhold,” forklarer socialrådgiveren. ”Der er ikke noget, du kan gøre for at forhindre, at din formue bliver oplyst til din partner.”

Formuegrænsen for ældrecheck her 91.900 tilsammen for et par i 2021. Det er i øvrigt præcis det samme beløb som for en enlig.

Spørg socialrådgiveren om tilskud

I Faglige Seniorers brevkasse, kan du spørge socialrådgiver Carsten Riis om formue, tilskud, ældrecheck, folkepension og tillæg og andre sociale spørgsmål.

Spørg socialrådgiveren

Først publiceret: 16. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 14:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

og