Hvordan går vi rundt og har det?
Hvis du fredag 5. februar får en mail i din e-boks med titlen "Hvordan har du det?", så er du blandt de 300.000, som kan deltage i den store sundhedsundersøgelse 2021.
Det er ikke grebet ud af den blå luft, når politikere og sundhedsvæsenet jævnligt sætter gang i forebyggende indsatser og behandlingstilbud til for eksempel seniorer.
Disse initiativer og kampagner bunder tit i den store sundhedsundersøgelse, som gennemføres hver 4. år, og som nu skal løbe af stablen igen fra fredag 5. februar og de kommende tre måneder.
Det er fjerde gang, at hele 300.000 danskere bliver spurgt om deres trivsel, sundhed og sygdom, og denne gang har undersøgelsen fået titlen “Hvordan har du det?”.
Det er heller ikke tilfældigt, at undersøgelsen finder sted lige nu.
Der er nemlig kommunal- og regionsrådsvalg til efteråret, og det betyder, at politikerne kan bruge helt friske tal, når de skal diskutere politik og indsatsen i de næste fire år.
Mange spørgsmål
Der er mange spørgsmål i mailen, hvis du er en af de udtrukne. Så hav en kop kaffe klar, hvis du sætter dig til computeren for at svare på spørgsmålene, der spænder vidt; fra madvaner og alkohol til motion, søvn og trivsel.
Der er en kerne af 50 fælles spørgsmål samt 50 lokale spørgsmål.
Det er både de fem regioner, statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Kommunerne og KL, der står bag den landsdækkende undersøgelse, som har været lavet før i 2010, 2013 og 2017.
Savner svar fra især ældre kvinder
Især ældre kvinder har ofte undladt at medvirke i undersøgelsen og det ærgrer forskerne, for kvinderne tumler med lige så mange problemer og sygdom, som andre befolkningsgrupper.
Men det er svært at sætte hjælp ind, hvis myndighederne ikke har information fra denne gruppe. Derfor er der en særskilt opfordring til kvinderne til at deltage i undersøgelsen.
Her kan du læse om de tre tidligere store sundhedsundersøgelser.
Først publiceret: 9. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:33