Over halvdelen af danske ældre overvejer at flytte
Mange seniorer er parate til at flytte - helst til en mindre bolig med en udgift på under 7.000 kroner om måneden og tættere på venner og familie.
Der kan trykkes på speederen i rigtig mange flyttebiler, hvis danske ældres boligplaner føres ud i livet.
Over halvdelen af seniorerne overvejer nemlig at flytte. Gerne til noget mindre og tættere på familie og venner.
Når det gælder valg af bolig, så er der vigtigste, at huslejen kan betales uden at de ældre bliver presset økonomisk.
Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer
Det viser en ny undersøgelse om ældres boligsituation, som Faglige Seniorer har lavet i samarbejde med BL, Danmarks Almene Boliger.
Over 5.000 seniorer fra 60 år og opefter har deltaget i undersøgelsen.
Læs også: Senior? Her er dine muligheder, hvis du vil flytte
Mange vil flytte
53 procent har planer eller søger aktivt efter en anden bolig. Og det er bemærkelsesværdigt, mener Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der er Danmarks næststørste ældreorganisation.
”Det er rigtig mange, der udtrykker et behov for at flytte, og det giver potentielt store muligheder for at opnå en anden fordeling af beboerne i den eksisterende boligmasse. Der kan ikke bygges nyt til så mange ældre, og derfor må de boliger, der allerede eksisterer, være dem, der skal opfylde de ældres behov for en anden bolig”, siger Palle Smed.
Vil bo i mindre bolig
Det blandt andet ønsket om en mindre bolig, der er med til at sætte skub i de ældres overvejelser om at flytte.
”Undersøgelsen viser, at over halvdelen af de ældre i dag bor i boliger på 4 værelser eller mere. Men også, at over halvdelen ønsker en bolig på 3 værelser eller mindre. Hvis det kunne gøres lettere og mere tiltrækkende at skifte den nuværende bolig ud med en mindre bolig, ville det øge udbuddet af familieboliger,” siger Palle Smed.
Men også det, at komme tættere på familie og venner spiller ind på de ældres flyttelyst – sammen med ønsket om at bo i områder med cafeer og kulturliv.
Læs også: Hvad skal du (ikke) tage med, når du flytter til en mindre bolig?
Prisen er afgørende
Men det vigtigste for at seniorerne for at de sætter stole og borde i flyttebilen er prisen på den nye bolig.
Ni ud af ti anser boligudgiften som vigtig i forhold til valg af bolig.
”Når det gælder valg af bolig, så er der vigtigste, at huslejen kan betales uden at de ældre bliver presset økonomisk,” fremhæver Palle Smed.
Undersøgelsen viser, at for langt de fleste – 66 procent – må prisen højest være op til 7.000 kroner i boligudgift om måneden.
Yderligere en femtedel er parate til at betale mellem 7.000 kroner og 9.000 kroner.
”For de ældre er det vigtigt, at udgiften til bolig er forholdsvise lave. Det understreger, at kun er en meget lille del af de nybyggede boliger, der tilgodese de ældres boligønsker, og at det er den eksisterende boligmasse, der fremover skal huse de ældre,” vurderer Palle Smed.
Læs også: Hvad kan bedst betale sig – eje eller leje?
Boligydelse må under lup
Når de ældre i undersøgelsen lægger vægt på, at boligudgiften maksimalt må være på 7.000 kroner eller derunder hænger det ifølge Palle Smed sammen med beregningen af den boligydelse, som folkepensionister kan få.
”Faglige Seniorer mener derfor, at derfor er grund til at analysere, hvordan boligydelsen fungerer. Og om de nuværende satser og grænser for boligydelse er hensigtsmæssige – også i fremtiden, når flere pensionister vil have optjent arbejdsmarkedspensioner, der påvirker beregningen af boligydelsen”.
Læs uddrag fra undersøgelsen her – KLIK
Grillede grøntsager?
Hvad er din perfekte senior-bolig?
Over halvdelen af alle danske seniorer har planer om at flytte – og helst til noget mindre, tæt på familie og venner og gerne et sted, hvor der er cafeer og kulturliv.
Hvad er dine ønsker til den perfekte senior-bolig? Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2632710656777196?__xts__[0]=68.ARC8M3df7Jt9d7BH91KFlHnSeVFRf7v0laApHhGVY_IhruuueESsWSEOuD8QF37g-doL0goSkcaf-siWza1-3R0KSQV3nf1_WN8xt0_ou39blvVdaR5HbRwIk3V8m6RD3Ao4k7wK9hj_ShGOUS-SC3EFiwwg56Nlpqpk0LZMlSmMkQ86vHlZqH8Neahyjh7bTdh72fKj2iYhS-dDueBQ1sQR4tzUKGOi8yUsWyMp5755gIIm7mym1lqUbaoMVzp6OyDxEO9v8ujxPR_Ua4tGBEe-7MnhEEMFd8LJ8abk6DGbJXsILWJcEKGz0D_m7kwvy5pnuPti0dO1brFjOwfDIa7Hiw&__tn__=-R
Først publiceret: 27. december 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:21