Så meget kan du spare på at pleje dine hårde hvidevarer

Spar penge på at vedligeholde køleskab, fryser, tørretumbler vaske- og opvaskemaskine. Samtidig holder dine hårde hvidevarer længere. Læs, hvor meget du kan spare og få gode råd om, hvordan du vedligeholder dine hårde hvidevarer.

Vedligehold og spar penge. De fleste af os, gør det alt for sjældent, men ofrer du bare lidt tid ind i mellem på at vedligeholde dine hårde hvidevarer, kan du spare både penge og besvær. For det koster ikke at pleje køleskab, opvaske- og vaskemaskine, fryser og tørretumbler.

Alt efter hvor mange og hvor gamle apparater du har, kan du nok spare omkring 500 kr. i energiforbrug om året, og gør du det i de 10-12 år, et husholdningsapparat har som gennemsnitslevealder, så har du jo til et nyt.

Dårligt vedligehold giver 20 procent højere energiforbrug

Der er ikke lavet præcise beregninger på, hvor meget du kan spare om året i energi ved at vedligeholde dine hårde hvidevarer. Men det kan være helt op til 400 kr. om året på et køle-/fryseskab, hvis det er omkring eller over 10 år gammelt.

Et nyt kombiskab afrimer sig selv, men et gammelt gør ikke. Det bruger godt 800 kilowatttimer om året, hvilket i runde tal svarer til 1.600 kr. Det vurderes, at et dårligt vedligeholdt skab bruger cirka 20-25 procent mere energi. Det vil sige, at du kan spare mellem 300 og 400 kr. ved at vedligeholde det.

Afrim fryseren 4 gange om året

Det anbefales, at du afrimer din fryser 4 gange om året. Derudover skal du bl.a. også tjekke tætningslisten, der holder fryseren eller køleskabet lukket. Hvis den holder op med at sørge for det sugetræk, der normalt kommer, når du lukker døren, så er skabet utæt og bruger langt mere energi for at kompensere.

Du kan eventuelt købe eller låne et såkaldt sparometer for at se, hvor meget strøm dit køle-/fryseskab bruger og så sammenligne med specifikationerne for apparatet. I et køleskab står det som regel indeni på en lille plade i venstre side.

Vedligehold forlænger levetid

Vedligehold sikrer også dine rettigheder i reklamationsperioden. Derfor er det en god idé altid at læse brugsanvisningen, der følger med apparatet, for her er ofte gode råd at hente, når du skal vedligeholde dit husholdningsapparat.

Vaskemaskiner går til på grund af manglende afkalkning

95 procent af de defekter, som husholdningsproducenterne ser på vaskemaskiner, skyldes ødelagte varmelegemer på grund af manglende afkalkning.

Det er dumt, for udover ærgrelsen så er det dyrt at få en montør ud, og maskinen har så heller ikke vasket optimalt i mellemtiden.

Derfor er det vigtigt at sørge for, at varmelegemer i både vaskemaskine og opvaskemaskine holdes afkalket. Også fordi et tilkalket varmelegeme får vaskemaskinen til at bruge mere energi, fordi den så tager længere tid om at varme vandet op.

Få flere gode råd om din bolig hos Videncentret Bolius

 

Først publiceret: 14. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og