Flere overlever kræft

Langt flere danskere overlever at få en kræftsygdom end for 20 år siden, viser international undersøgelse. Se her hvilke kræftsygdomme flere overlever.

Der er lidt lysere fremtidsudsigter for de danskere, der får stillet diagnosen: Kræft.

Flere overlever nemlig deres kræftsygdom, viser en ny undersøgelse, der sammenligner overlevelsen efter alvorlige kræftsygdomme i en række lande. Kræftens Bekæmpelse har bidraget til undersøgelsen.

Vi har al mulig grund til at glæde os over den store fremgang i kræftoverlevelsen.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Nogle af de mest iøjnefaldende resultater i undersøgelsen står Danmark for.

For patienter med tyk- og endetarmskræft er antallet, der fortsat lever fem år efter, steget med henholdsvis 17 procentpoint for tyktarmskræft og 21 procentpoint for endetarmskræft i perioden 1995-2014

Også når det gælder lungekræft, er overlevelsen for de danske patienter forbedret markant med 11 procentpoint i perioden.

Kræftpakker gør forskel

I alt ser undersøgelsen på overlevelsen for syv forskellige kræftformer.

”Vi har al mulig grund til at glæde os over den store fremgang i kræftoverlevelsen, som er resultatet af den massive indsats på kræftområdet i Danmark de seneste 20 år, siger Jesper Fisker, der er adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Fire kræftplaner, kræftpakker, der sikrer hurtig adgang til undersøgelse og behandling samt nye og bedre behandlinger har alt sammen medvirket til, at Danmark er et af de lande i verden, der har haft de største forbedringer i kræftoverlevelsen, mener Jesper Fisker.

Plads til forbedringer

Overordnet er kræftoverlevelsen steget i alle de syv lande, der er er med i undersøgelsen – nemlig Australien, Canada, Irland, New Zealand, Norge, Storbritannien og Danmark.

Undersøgelsen viser dog også, at der stadig er plads til forbedring. Australien, Canada og Norge har konsekvent de bedste tal for kræftoverlevelse, mens Danmark ligger i midterfeltet.

Den såkaldte 5 års-overlevelse i Danmark for mandlige kræftpatienter er på 10 år steget fra 50 procent til 60 procent. Hos kvinderne er tallene for 5års-overlevelsen tilsvarende steget fra 56 procent til 64 procent.

Især ældre mennesker rammes af den frygtede sygdom.

I alt dør omkring 16.000 danskere om året af kræft. Lungekræft er den kræftform, som flest mennesker i Danmark dør af, fremgår det af Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Først publiceret: 13. september 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 9:43

Se, hvad vi ellers skriver om: