Hvad kan bedst betale sig – eje eller leje?

Der kan – i nogle tilfælde – være fordele ved at sælge din bolig og bo til leje i stedet. Bliv klogere her.

Måske har du tænkt tanken? Skal jeg blive boende i mit hus eller ejerlejlighed, eller er det bedre at sælge og leje i stedet for?

Hvis du overvejer det, er det en god idé at få styr på det i god tid. Hvis du får behov for at låne, skal der en bank indover, og de er generelt mere fleksible, inden du fylder 60 år.

Hvis dit nuværende hjem opfylder alle dine behov, både nu og på længere sigt, hvis du har kræfter til at vedligeholde bolig og have, og du også har økonomien til at blive boende, er der selvfølgelig ingen grund til at flytte.

Men hvis du kan se, at dine behov ikke rigtig bliver opfyldt, eller økonomien kan blive lidt presset i pensionistårene, kan en lejebolig være en god mulighed.

Læs også: Kan renoveringen af dit hus betale sig?

Mulighed for bedre økonomi for enlige

“Særligt hvis du er enlig pensionist, kan det give god mening at flytte i en lejebolig, især hvis din indtægt som pensionist er forholdsvis beskeden,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert i boligøkonomi i Bolius.

Som pensionist i en lejebolig har du mulighed for at få op imod 3.800 kroner om måneden i boligydelse. Det præcise beløb er blandt andet afhængigt af boligens størrelse, huslejen, husstandens sammensætning og din formue – men selv med penge i banken er det muligt at få boligydelse, og alt under 863.300 kroner (2019) trækker ikke ned, når ydelsen skal beregnes.

Derfor er det ofte enlige med en beskeden pensionsindkomst, der henter den største gevinst ved at flytte i lejebolig.

Som pensionist i en ejerbolig har du også mulighed for at få boligydelse, og også her har du som enlig med lille indkomst de bedste forudsætninger. Men modsat i en lejebolig, hvor boligydelsen er et rent tilskud, gives ydelsen som et lån i ejendommen, hvis du bor i en ejerbolig. Ganske vist er det både rentefrit, afdragsfrit og skattefrit, men lånet skal betales tilbage, når du flytter.

Seniorhåndbogen: Læs mere om boligstøtte til pensionister

Få flere penge i hånden

Hvis du vælger at sælge dit hjem og flytte i en lejebolig, er det også en relativt nem måde at få frigjort midler på.

Selvom du har en god økonomi og friværdi, er det nemlig ikke altid, at du kan få lov til at låne penge i banken, når du er fyldt 60 år. Og når pengene ikke længere er bundet i mursten, kan du frit vælge, hvad de skal bruges til.

“Hvis du har gæld, bør du først og fremmest afdrage den. Det er det, der reelt giver det største afkast, når du ikke længere har udgifter til renter. Overskuddet kan du så sætte på en konto med høj rente, og der er det en god idé at undersøge, hvilke banker der giver de bedste renter,” anbefaler Jørgen Munksgaard Rasmussen.

En af fordelene ved at sætte penge fra salget på en højrentekonto frem for eksempelvis at sætte dem ind på din pensionsopsparing er, at du nemmere kan få fat i dem, hvis behovet opstår.

Og så er det reelt underordnet, om det er uforudsete knaster i budgettet eller en uges ferie til Toscana.

Mindre ansvar i lejeboligen

En anden forskel ved at flytte i lejebolig er, at både bestemmelsesret og ansvar er forskelligt. I en ejerbolig har du den fulde bestemmelsesret og kan derfor mere eller mindre selv beslutte, hvordan du vil indrette dig, mens du i en lejebolig er underlagt de regler, der udstikkes af udlejeren.

Til gengæld slipper du for ansvaret og besværet med renovering og vedligeholdelse i en lejebolig.

“Du kan overlade al vedligeholdelse til andre, og det kan være en fordel, hvis du ikke længere er i den bedste form og eksempelvis ikke selv kan rense dine tagrender. Den slags betaler du dig fra gennem lejen,” siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Bo til leje hos dine børn

En anden mulighed for at leje er at lave et såkaldt omvendt forældrekøb, hvor du enten sælger din nuværende bolig til dine børn og så lejer dig ind hos dem, eller at de køber noget nyt, hvor du kan flytte ind. I begge tilfælde kræver det, at dine børn har en økonomi, der gør det muligt for dem at hjælpe dig.

Laver du et omvendt forældrekøb med dine børn, får du formentlig større indflydelse på, hvordan boligen skal indrettes og udformes.

Først publiceret: 3. september 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 16:23

Se, hvad vi ellers skriver om:

og