Gravsten? Sådan kan din sten også se ud

Den klassiske gravsten er udfordret af nye og spændende måder at mindes afdøde på. Ny udstilling viser 35 smukke, anderledes og opsigtsvækkende gravsten.

En gravsten er formet som en bog. En anden ligner et løvblad og en tredje har en lille låge til et lys.

Det er blot nogle af de mange nye og anderledes gravsten, der kan opleves på en ny udstilling, der viser de seneste trends.

I alt 35 gravsten er med på udstillingen, som Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri står bag. Stenene kan ses på kirkegården ved Christianskirken i Sønderborg.

En gravsten må gerne være en fortælling om, hvem personen var.

Ole Buchhave Grage, formand for Stenhuggerlauget.

”Udstillingen skal udfordre vores syn på den klassiske gravsten. Men vi håber også, at den vil få de besøgende til at tale om, hvordan de vil mindes, når de går bort,” siger formand for Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri Ole Buchhave Grage.

Gravsten som fortælling om afdøde

Stenene er lavet af stenhuggere i samarbejde med en række kunstnere. Der kan blandt andet ses gravsten udformet kuglerunde, bølgende og hjerteformede gravsten og sten med figurer og smukke ornamenter.

”En gravsten må gerne være en fortælling om, hvem personen var. Derfor vil vi med gravstene i Sønderborg vise, hvad en stenhugger kan skabe af små historier og symboler, som kan være til glæde for de efterladte,” siger Ole Buchhave Grage.

I alt viser udstillingen 35 nye og anderledes gravsten. Pressefoto.

Tag selv beslutning om din sten

En undersøgelse fra Stenhuggerlauget viser, at over halvdelen af danskerne stadig mener, at en fysisk gravplads på en kirkegård er det bedste sted at mindes en afdød ven eller slægtning. Det selv om man i dag kan få strøet sin aske til havs eller i en skov.

Med udstillingen håber Stenhuggerlauget, at de besøgende vil tale om, hvordan de selv ønsker at blive begravet. Og ikke overlade beslutningen til de efterladte, der midt i sorgen og andre praktiske gøremål også skal tage stilling til, hvordan gravstenen skal udformes.

Udstillingen kan ses på kirkegården ved Christianskirken i Sønderborg, hvor den er placeret i afdeling P, frem til august 2020.

Hvert år dør der i Danmark over 50.000 mennesker.

Hvad mener du?

En gravsten er ikke længere “bare en gravsten”. Der eksperimenteres med udformningen og det udtryk, gravstenen har. Men hvad mener du? Er det i orden, at der eksperimenteres med udseendet af gravstene? Kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2385218014859796?__xts__[0]=68.ARBq3L4q88ymUJIYTa3YjDu4wEV0RTYlYh6wRhKDt2w8tqOqzwQeae9-mu5Ob8prn96L4nftkphgpRYlX8FntO3kOU8lEmL-BkJhTN-VfZb682RyqfNz8V3idwqa-XJ-Psc1dcZyTURSHRsJ-A1tH60HoWy1zHUAXHGDl2EqortLECw6of60crAd42OLNTHczUvo_KoT69mLmjIJ4K_IV_NbvdnXXkS8CfyrZa8dWpV_PFuUFTvSCrZH7hLgAoGPj6LG9EwoSpjA6TbBDRPqzzf6CxH6VGeNUuKJGdTJ4jfPu3kTNAAwa72bhbaM53KSTVkiO74ovHzi-QijhsoTcrRaYw&__tn__=-R

Først publiceret: 28. august 2019
Artiklen er sidst opdateret 7. maj 2021 kl. 14:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og