5 gode grunde til at tage et koldt brusebad

Et koldt brusebad kan give velvære, være smertelindrende, og så koster det mindre. Læs, hvorfor det kan være en fordel at bade i koldt vand.

At skrue ned for temperaturen på brusebadet, når du tager et koldt bad om morgenen kan være en rigtig god idé.

Tager du et koldt brusebad, er det dog som regel ikke koldere end 10 grader, og derfor skal du stå under bruseren i mindst et minut for at, at det er godt for sundheden.

Her er fem fordele ved at tage et koldt bad:

1. Varme og velvære

Det kolde gys udsætter din krop for en kortvarig, men ret voldsom stresspåvirkning, som sender alarmstoffer ud i hjerne og krop – som adrenalin, binyrebarkhormoner, humørstoffet serotonin og beta-endorfiner, der dæmper smerter og stress.

Det betyder, at når du slukker for det kolde vand igen, så oplever du en afslappet varmefølelse, når blodet vender tilbage til hud og muskler. Det kan give dig en velværefølelse i hele kroppen i flere timer bagefter. Det samme, som du vil opleve i endnu højere grad, hvis du vinterbader eller tager en tur i det kolde bassin i en svømmehal.

2. Smertelindrende

Er du gigtramt, har ømme muskler eller en betændelsestilstand i kroppen, kan du opleve, at smerten lindres, fordi det kolde vand virker som et koldt omslag.

3. Opkvikkende og styrkende

Når du flytter dig ud af din komfortzone og overvinder din indbyggede modstand over for kulde, giver det dig en psykisk optur, og du føler dig efterfølgende kvik og stærk.

4. Andre sundhedseffekter

  • Styrkelse af immunforsvaret
  • Øget fedtforbrænding
  • Forbedret funktion i forhold til blodsukker- og insulinproduktion,
  • Forebyggelse af hjerteproblemer og diabetes
  • Forbedring af din søvn
  • Mere glans og fugt til hud og hår og opstramning af huden

Det er nogle af de mange andre effekter, et koldt brusebad – og måske især vinterbadning – siges at have.

Forskningen er dog ikke entydig, og det er usikkert, hvilke sundhedseffekter der alene opnås badning i koldt vand.

For eksempel viser undersøgelser, at vinterbadere har færre sygedage og føler sig sundere, men forskerne ved ikke, hvad der kommer først: Er det sunde mennesker, der vinterbader – eller bliver man sundere af at vinterbade?

5. Lavere vandregning

Du kan spare penge på vandregningen med et koldt brusebad. Hvor meget, afhænger af i hvilken kommune, du bor (på grund af de forskellige vandpriser), hvilken opvarmningsform, du har (fjernvarme, gas osv.), og hvor mange liter vand, din bruser sender ud per minut.

I gennemsnit er prisen for 1 liter koldt vand ca. 6,3 øre, mens varmt vand i gennemsnit koster 10,7 øre pr. liter, fordi du også skal betale for opvarmning af vandet.

Så, hvis du tager et bad på fem minutter i under en bruser, der giver 10 liter pr. minut, ser regnestykket sådan ud:
Koldt vand: 3,15 kroner
Varmt vand: 5,35 kroner

Det vil sige, at du sparer 2,20 kroner på at tage et koldt brusebad på fem minutter i stedet for et varmt. På et år bliver det til 803 kroner.

Det er selvfølgelig muligt at spare endnu mere, hvis I er flere i familien, mens besparelsen på et koldt bad versus et varmt bliver mindre, hvis du korter badet lidt ned eller køber en sparebruser, der sender færre liter vand ud pr. minut.

NB: Personer med alvorlig diabetes eller svækket kredsløb, der er hypersensitive over for kulde, eller som har alvorlige hjerteproblemer eller meget højt blodtryk, bør undgå kolde brusebade og vinterbadning.

Først publiceret: 14. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret 22. januar 2024 kl. 8:28

Se, hvad vi ellers skriver om: