Det bør du vide om jeres bil, når den ene dør

Tre måneder, så lang tid må du råde over bilen, når ejeren af bilen dør. Men kun til kørsel til begravelse og lignende. Det kom bag på Maj-Britt Larsen, da Benny døde.

Maj-Britt Larsens mand Benny var syg af kræft i 7 år, inden han døde.

Kort tid før Benny døde, gjorde en god kollega Maj-Britt opmærksom på, at bilen højst sandsynligt var registreret i Bennys navn og derfor ville indgå i dødsboet, når han døde.

”Min kollega vidste, at Benny var mand over alt, så mon ikke også bilen står i hans navn. Og det gjorde den. Jeg kontaktede SKAT, som fortalte mig, at jeg kun måtte bruge bilen i 3 måneder efter dødsfaldet og kun til at ordne ting i forbindelse med begravelse og dødsfald”, fortæller den 64-årige Maj-Britt Larsen. ”Denne oplysning havde min mand og jeg ingen anelse om. Til trods for, at vi havde prøvet at forberede os grundigt på hans kommende dødsfald, så det er en meget vigtig information”.

Hvorfor kan man ikke stå to på bilen?

Maj-Britt blev overrasket over reglerne ”I gamle dage kunne man stå to ejere på registreringsattesten, men det kan man ikke mere”.

Maj-Britt vidste i forvejen, at Benny skulle dø. ”Men hvad med alle dem, hvor det sker pludseligt? Jeg synes, at alle bør vide det her”, siger Maj-Britt, som derfor har kontaktet Faglige Seniorers nyhedsbrev.

”Man kan ikke bare flytte bilejerskabet over til en, selv om var var gift på dødstidspunktet, men først når man har en skifteretsattest. Tænk hvis Politiet kommer og tager pladerne efter 3 måneder. Det burde være sådan, at man kan stå to registreret på en bil, sådan som det var i gamle dage”.

Bilen kom til at indgå i boet, og Maj-Britt måtte betale boet for at få bilen.

Her kan du omregistrere jeres bil

Her kan du se, hvordan du ændrer registreringsattesten

Fælles eje indgår i boet

Selvom man ejer bilen sammen, gælder de samme regler som fælles bankkonti, som man også først kan råde over, når man har modtaget en skifteretsattest. Det gælder alle aktiver, herunder bankkonti, fast ejendom, køretøjer og værdipapirer.

Skifteretsattesten modtager man fra Skifteretten, når de har modtaget en anmodning om privat skifte eller anmodning om uskiftet bo. Skal boet behandles som bobestyrerbo, vil det være bobestyreren, der modtager skifteretsattesten, og bobestyreren der råder over boets aktiver og dermed kan sælge eller overdrage boets aktiver på vegne af boet.

Der kan gå mere end 3 måneder fra dødsfaldet, indtil Skifteretten udsteder Skifteretsattest.

En af de ting man kan gøre som ægtefæller er, at oprette en konto i eget navn med et kontant indestående, så man har mulighed for at råde over nogle midler i perioden, indtil der bliver udstedt skifteretsattest.

Læs mere om det i artiklen ”Står du uden penge, hvis din ægtefælle dør?” 

Spørg advokaten om arv og testamente

Alle medlemmer af Faglige Seniorer kan få gratis advokatrådgivning af Camilla Kirk fra Advokatfirma Holst. 

 

 

 

 

Først publiceret: 4. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret 3. maj 2021 kl. 14:52

Se, hvad vi ellers skriver om: