Pas på feriepenge-fælden når du går på folkepension

Hvert år går op mod 100.000 danskere på folkepension. Er du en af dem, skal du være ekstra opmærksom på udbetaling af feriepenge.

Det kan koste dyrt, når du forlader jobbet for at gå på folkepension, hvis du som kommende folkepensionist har overset, at du har feriepenge til gode hos arbejdsgiveren.

Det kan det være en god ide at få udbetalt hele sit tilgodehavende af feriepenge umiddelbart inden man stopper.

Lisbet Graff Larsen, socialrådgiver hos Faglige Seniorer

Feriepenge udbetalt efter at du er gået på folkepension indgår i beregningen af folkepensionen. Derved kan du alt efter beløbets størrelse risikere, at diverse tillæg bliver nedsat.

Læs også: Bøvl med feriepenge koster kræftramt 18.00o kroner i pension

Regnes som ekstraindtægt

Hvert år går op mod 100.000 danskere på folkepension, og for dem, der kommer direkte fra et job, lyder rådet, at man skal være ekstra opmærksom på sine optjente feriepenge.

Du er positiv i otte uger efter du har været syg

”Bliver feriepengene udbetalt efter man er gået på folkepension, bliver de regnet som ekstraindtægt og kan påvirke størrelsen af pensionstillægget. Hvis man har en ægtefælle eller samlever, som allerede er på pension, vil udbetalingen af feriepenge påvirke beregningen af dennes pensionstillæg under alle omstændigheder,” oplyser Lisbet Graff Larsen, der er socialrådgiver hos Faglige Seniorer.

Få alle feriepengene udbetalt

Udbetales feriepengene efter man er gået på folkepension, er der forskel på, hvor meget pensionen reduceres afhængig af hvor sent på kalenderåret man pensioneres. Jo senere på året man pensioneres, des mere pension mister man.

”Når man holder op med at arbejde og går på folkepension, kan det være en god ide at få udbetalt hele sit tilgodehavende af feriepenge umiddelbart inden man stopper. Man har ret til at få alle feriepengene udbetalt både for det indeværende ferieår og det næste – også selvom man ikke holder ferie, fortæller Lisbet Graff Larsen.

Hvis der allerede er betalt skat af feriepengene – hvis man for eksempel har et feriekort –  påvirker det ikke pensionsberegningen.

På borger.dk kan du læse mere om reglerne for feriepenge for personer, der går på folkepension.

Fra efteråret 2020 træder en ny ferielov i kraft, der ændrer de nuværende regler. Den kan du læse om her.

 

Først publiceret: 4. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret 14. maj 2021 kl. 15:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og