Sådan bør du tilberede dine kartofler, hvis du vil undgå diabetes
Et nyt amerikansk studie viser, at kartoflen ikke er problemet. Det handler i stedet om, hvordan vi tilbereder den.

Kartoflen har i mange år været fast inventar på vores middagsborde, men forbruget er dalet markant.
I dag spiser danskere kun omkring 40 kilo kartofler om året – mod hele 120 kilo i 1800-tallet.
Nu viser ny forskning ifølge videnskab.dk, at vi trygt kan spise kartofler, så længe vi tilbereder dem på den rigtige måde.
Det er nemlig kun én type kartoffelret, der kobles til øget risiko for type 2-diabetes: pomfritter.
Ifølge et nyt studie fra Harvard University har personer, der spiser pommes frites flere gange om ugen, en højere risiko for at udvikle sygdommen.
Bagte og kogte kartofler er fine
I modsætning til pomfritter er der ingen øget risiko forbundet med at spise kartofler, der er bagt, kogt eller lavet som mos.
Det er altså ikke kartoflen i sig selv, der er problemet, men når den ryger i frituren, bør vi være påpasselige.
Studiet er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The British Medical Journal og bygger på data fra over 200.000 personer.
Forsker Seyed Mohammad Mousavi siger til The Washington Post:
“Det er første gang, et studie har undersøgt, hvordan kartoflerne faktisk blev tilberedt, for eksempel friturestegte versus kogte eller bagte.”
Kartoflen er både sund og klimavenlig
Kartoflen har i nogle år fået et blakket ry, blandt andet på grund af dens høje indhold af stivelse og det såkaldte glykæmiske index, som får blodsukkeret til at stige hurtigt.
Men det betyder ikke, at den automatisk er usund. Tværtimod.
Ifølge forskere er kartofler både sunde og klimavenlige, og i både Norge og Danmark opfordrer man til, at vi igen får dem tilbage på tallerkenen flere gange om ugen.
Gode råd til kartoffelelskere
Hvis du gerne vil spise kartofler og samtidig passe på dit helbred, anbefaler Fødevarestyrelsen følgende:
- Spis kartofler som en del af en varieret kost
- Vælg helst uforarbejdede kartofler
- Hvis du bruger frosne eller forarbejdede kartoffelprodukter, så tjek fedtindholdet – det bør være under 3 gram pr. 100 gram
Kartofler mætter godt, indeholder få kalorier og er fyldt med vitaminer og mineraler. Og så er de et godt alternativ til ris og pasta.
Hvordan kan du godt lide at spise kartofler?
Først publiceret: 17. september 2025
Artiklen er sidst opdateret 17. september 2025 kl. 5:24