Flere bliver syge af campylobacter: Her er den største kilde
Antallet af danskere, der bliver smittet med campylobacter, stiger. En ny rapport viser, at en bestemt slags kød fortsat er den største årsag.
I 2024 blev 5.546 danskere registreret smittet med campylobacter.
Det er flere end året før, hvor der var 5.186 tilfælde, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
Der var 10 egentlige udbrud, og i syv af dem kunne smitten spores tilbage til kyllingekød.
Kamp mod bakterien
For at nedbringe smitten arbejder myndigheder og forskere sammen i en handlingsplan, der især har fokus på at reducere bakterier i kyllinger og på kyllingekød.
“Som forbruger kan du selv gøre noget for at undgå at blive smittet med campylobacter. Det vigtigste er at holde råt kød adskilt fra mad, der er klar til at spise – og at sørge for at gennemstege kyllingen,” siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Sørine Quaade Møller.
Forskere afprøver flere løsninger for at mindske campylobacter i produktionen.
Det gælder alt fra tilsætningsstoffer i foder og bedre køleteknik til nye emballager og brug af avanceret teknologi til at spore smitte.
Sådan undgår du campylobacter i køkkenet
- Vask altid hænder grundigt efter håndtering af råt kyllingekød
- Brug separate skærebrætter til kød og grøntsager
- Sørg for at rengøre knive og redskaber med varmt vand og sæbe
- Hold råt kød væk fra spiseklar mad
- Steg altid kyllingekød helt igennem
Hvordan håndterer du kylling i køkkenet?
Først publiceret: 16. september 2025
Artiklen er sidst opdateret 16. september 2025 kl. 13:48