For små, for dyre, for gamle: Derfor står ældreboliger tomme
Hver 25. ældrebolig i den almene sektor står tom – især i landdistrikter og mindre byer.

På trods af at Danmark får stadig flere ældre borgere, står omkring 1.500 almene ældreboliger tomme.
Det svarer til næsten 4 procent af den samlede bestand – eller hver 25. almene ældrebolig. Og halvdelen af disse boliger var har stået tomme i mere end tre år.
Det viser en analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger.
Ifølge analysen er der ikke én enkel forklaring, men en række såkaldte strukturelle udfordringer og boligmæssige forhold, som tilsammen gør det svært at udleje visse ældreboliger – især i landkommuner og mindre bysamfund.
”Der er en større sandsynlighed for, at ældreboliger er tomme, hvis de befinder sig i landkommunerne eller i mindre byer og lokale samfund med under 1.000 beboere,” siger chefanalytiker i BL, Kristine Vasiljeva.

Ældre og små
Tomgangen er størst i de ældste bygninger og blandt etværelses boliger. Disse boliger opleves ofte som nedslidte, utilgængelige og for små – især for ældre med rollator, hjælpemidler eller behov for besøg fra familie og hjemmepleje.
Især i landdistrikterne er problemet markant: Her står op mod 9 procent af de etværelses boliger tomme.
”Mange af de ældre boliger er formentlig utidssvarende og mangler den tilgængelighed, man har behov for i en sen alder. Er boligen i tilgift lille, er der måske ikke plads til kørestolen, rollatoren eller andre nødvendige hjælpemidler,” siger Kristine Vasiljeva.
Huslejen spiller også ind
Analysen viser også, at huslejen har betydning for tomgangen – også når der er taget højde for beliggenhed og boligens stand.
Hvis huslejen er høj sammenlignet med andre almene eller private lejeboliger i kommunen, stiger sandsynligheden for tomgang.
Samtidig vokser andelen af seniorer, der vælger at bo til leje privat, mens andelen i de almene ældreboliger er stagnerende eller faldende i mange kommuner.
Sammenlæg, opgrader og tænk på prisen
BL peger på flere løsninger for at gøre ældreboligerne mere attraktive: Sammenlægning af boliger, opgradering af faciliteter og bedre tilgængelighed kan være vejen frem.
Men det skal ske med omtanke, advares der. Hvis moderniseringer fører til markante huslejestigninger, risikerer man, at boligerne mister deres konkurrenceevne, lyder det fra BL.
Stadig behov
BL’s chefanalytiker advarer dog mod at tro, at der slet ikke længere er behov for de ældre og mindre boliger.
”Selv om mange ældre grundet blandt andet arbejdsmarkedspensioner har fået flere penge, er der stadig et segment blandt seniorer, der har en beskeden økonomi, som er afhængig af disse boliger, fordi de er billige,” siger Kristine Vasiljeva.
Må nedrives
Hun tilføjer, ar der skal findes løsninger for de boliger, der ikke længere på grund af beliggenheden i et område præget af affolkning og boligens type, ikke længere er til at udleje.
“En del af dem, der ikke kan udlejes på grund af størrelse, kan ved ombygning slås sammen og om nødvendigt, hvis der er en efterspørgsel, ommærkes til andre boligtyper. Er det ikke en mulighed, må de boliger nok nedrives.”
Regningen for tomgangen er vokset markant – fra 192 millioner kroner i 2018 til hele 307 millioner kroner i 2024, viser analyse fra BL.
Læs hele hele analysen fra BL her
Overvejer du at flytte i ældre- eller plejebolig?
Her er udfordringerne med almene ældreboliger
En ny analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger – kortlægger årsagerne til den stigende tomgang i ældreboliger ejet af almene boligorganisationer. Her er nogle af hovedkonklusionerne:
1.500 boliger står tomme – svarer til 3,7 pct. af de almene ældreboliger.
Tomgang koster dyrt – udgifterne er steget fra 192 millioner kroner i 2018 til 307 millioner kroner i 2024.
Størst tomgang i landkommuner – her står 5,3 procent af boligerne tomme mod kun 2,1 procent i hovedstaden.
Gamle bygninger er særligt ramt – boliger opført før 1945 har en ledighed på 7,1 procent
Etværelses boliger har høj ledighed – op til 9 procent i nogle kommuner.
Etagebyggeri er mindre attraktivt – især hvor der mangler elevator eller god adgang.
Huslejeniveauet spiller ind – høj husleje øger risikoen for tomgang.
Langtidsledighed er udbredt – over halvdelen af de tomme boliger har stået tomme i mindst tre år.
Kilde: BL – Danmarks Almene Boliger
Først publiceret: 19. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret 19. maj 2025 kl. 7:23