7 tip: Sådan går du i krig med dræbersneglen

Forårets lune vejr får babydræbersnegle til at stikke følehornene frem ude i haven, og du kan derfor med fordel skyde gang i bekæmpelsen allerede nu.

Vil du undgå det her syn, så er det nu du skal i krig med dræbersneglene, mens de stadig er babyer.

Det er ikke kun yndige krokus og erantis, der titter frem under forårssolens stråler i haven.

Nu kan du ifølge Haveselskabet også støde på bittesmå dræbersnegle, der er klar til at fylde maverne efter en lang vinter.

“Babysneglene er omkring en centimeter lange, og de er kendetegnet ved at være nærmest rødbrunstribede,” fortæller Louise Møller, der er fagredaktør hos den almennyttige forening.

Du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved at gå på jagt efter de slimede ædedolke, så snart du ser dem.

“Det er rigtig godt givet ud med en tidlig indsats. Bekæmper vi dræbersneglene, inden de bliver kønsmodne, begrænser vi, hvor mange der formerer sig senere på året,” fastslår fagredaktøren.

Spade og gift

Bekæmpelsen kan foregå på forskellige måder. Måske samler du sneglene i en spand og hælder kogende vand over. Måske har du altid en saks i baglommen, som du klipper dræbersneglene over med én efter én.

Du kan også hugge dem over med en spade. Det afgørende er, at du sørger for, at de dør hurtigt.

Som supplement kan du overveje at sprede såkaldte sneglekorn, som er et giftmiddel, der er godkendt til økologisk havebrug.

“Jeg anbefaler, at man spreder dem dér, hvor sneglene typisk vil være. Det kan være omkring kompostbunken eller i de dele af haven, hvor der er mange forårsløg, der blomstrer lige nu, og som sneglene godt kan lide at spise,” siger Louise Møller.

Tørke betyder færre snegle

2024 bød på overvældende mange dræbersnegle rundt om i landets haver. Om det gentager sig i år, er svært at spå om.

Det kommer nemlig meget an på vejret, fortæller Stine Slotsbo, der er seniorforsker inden for økofysiologi og økotoksikologi på Aarhus Universitet og har skrevet ph.d. om dræbersnegle.

“Får vi en lang periode med tørke, begrænser det antallet af snegle. Hvorimod et fugtigt og lunt forår kan føre til, at de mange snegle, der har klaret vinteren, vokser sig store og generer os til sommer,” siger Stine Slotsbo.

Vejret afgør også, hvornår dræbersneglene bliver kønsmodne. De har nemlig brug for en længere periode med lune temperaturer for at udvikle sig. De første parringer ses derfor ofte i maj og juni.

Umulige at komme til livs

Stine Slotsbo understreger, at dræbersneglene er kommet for at blive, og de er derfor umulige at komme helt til livs – også selv om du er tidligt ude med bekæmpelsen.

“Sidste sommer var det tæt på håbløst, og de år vil komme, men i de fleste almindelige år kan det godt lade sig gøre at holde dem nede. Det kræver dog en indsats,” lyder det fra forskeren.

Det drilske ved dræbersneglen er, at den er vældig robust og har få naturlige fjender. Pindsvin spiser dem kun, når de er ganske små. Det samme gælder for tudser, frøer og løbebiller.

Naturlige fjender

Stine Slotsbo anbefaler, at du gør din have mere attraktiv for de naturlige fjender, så de kan hjælpe dig med at jage dræbersneglene. Du kan dog bare ikke være sikker på, at det alene løser problemet.

“Det er et tveægget sværd. En mere naturlig have rummer tit mange flere gemmesteder, hvor sneglene kan putte sig. Hvis du omvendt rydder haven helt, er det dårligt for biodiversiteten,” siger Stine Slotsbo.

Dræbersneglens naturlige fjender er blandt andet pindsvin, tudser, frøer, firben, løbebiller, mus, berberiænder og nogle fugle.

7 tip: Sådan går du i krig med dræbersneglen

Dræbersnegle kan hurtigt blive et stort problem i haven. Men hvis du starter indsatsen tidligt om foråret, kan du reducere bestanden betydeligt. Her er 7 vigtige tiltag:

  1. Indsamling af snegle og æg: Begynd tidligt i foråret at lede efter snegle og deres æg (små hvide kugler i jorden eller under blade) og fjern dem konsekvent.

  2. Tørre og åbne områder: Dræbersnegle trives i fugtige omgivelser. Ryd op i løv, kviste og ukrudt for at minimere skjulesteder og skab mere tørre zoner i haven.

  3. Barrierebekæmpelse: Læg grus, skaller, kaffegrums eller kobbertape omkring bede og planter, da snegle har svært ved at passere disse materialer.

  4. Brug af sneglefælder: Opsæt fælder med for eksempel øl, frugt eller gærblandinger, som sneglene tiltrækkes af. Husk at tømme fælderne regelmæssigt.

  5. Naturlige fjender: Tiltræk pindsvin, tudser, fugle og løbebiller, der spiser snegle. Sæt kvasbunker og små skjulesteder op for at tiltrække nyttedyr.

  6. Brug af nematoder: Vanding med nematoder (mikroskopiske rundorme) kan effektivt bekæmpe snegle, især i foråret, mens de er unge og sårbare. Nematoder er værtsspecifikke og inficerer sneglene med bakterier, som de dør af.

  7. Sneglehegn og sneglefri kompost: Opsæt sneglehegn omkring bede og sørg for, at kompostbunken ikke bliver et snegleparadis ved at vende og tørre den regelmæssigt.

Først publiceret: 11. april 2025
Artiklen er sidst opdateret 11. april 2025 kl. 13:01