Advarer: Hold øje med disse skadelige biller

Skadelige biller og plantesygdomme kan lægge hele skove øde, hvis de slipper løs i den danske natur. Hjælp med at holde dem ude.

Planteskadedyr og sygdomme har potentialet til at forårsage alvorlig skade på skovområder, hvis de får lov til at brede sig i den danske natur, lyder det fra styrelse.

Når du er ude i forårsvejret kan du hjælpe med at passe på den danske natur.

Sådan lyder meldingen fra Landbrugsstyrelsen. I påsken opfordrer styrelsen nemlig danskere til at holde øje med særligt skadelige biller.

“De her skadegørere er langt over dræbersnegleniveau. De befinder sig i den kategori, der hedder, at “de må slet ikke være her”, siger Kristine Riskær, der er chef for Landbrugsstyrelsens enhed for planter og biosikkerhed.

“Hvis du er ude i naturen, kan du og dine børn få en god eftermiddag ud af at gå og lede efter nogle af dem.”

Landbrugsstyrelsen har lavet en liste med ti ødelæggende biller og plantesygdomme, som du kan spotte med det blotte øje: 

“Udgør en trussel mod Europa”

Der er tale om arter, som er så ødelæggende for vores planteavl, natur og landskab, at myndighederne gør alt for at holde dem uden for EU’s grænser.

Arterne er kategoriseret som såkaldte karantæneskadegørere, som er særligt skadelige insekter, svampe, bakterier og vira.

“Mange af skadegørerne er ikke sådan lige at komme af med igen og er ikke bare noget, vi kan sprøjte os ud af,” siger Kristine Riskær og peger på, at det kan ende med, at vi skal fælde store skovarealer, hvis de slipper løs i Danmark.

En af de uønskede arter, som du kan holde øje med, er den asiatiske askepagtbille.

Den stammer fra Asien, men blev i 2002 bragt til USA og Canada. Siden da har billen spredt sig over flere tusinde kvadratkilometer og dræbt millioner af asketræer i både skove og byområder.

“Vi ved, at billen er i Rusland, og at den bevæger sig over mod os i Europa,” fortæller Kristine Riskær og peger på, at billen i øjeblikket udgør en trussel mod Europa.

“Den kan komme hertil, når vi handler med inficerede planter og træprodukter. I området omkring Moskva spreder den sig lige nu med en hastighed på cirka 50 kilometer om året,” siger Kristine Riskær.

Her skal du indberette det

Billen kan kendes på sin grønblå, metalliske farve. Du kan desuden holde øje med de huller, den laver i barken på træet, som er d-formede.

“Kig på asketæer og valnøddetræer, men også i dit brænde. De her d-formede huller, som ikke er ret store, er ikke nødvendigvis på linje. Hullet kan sagtens være på hovedet eller ligge ned,” siger Kristine Riskær.

Hvis du har en mistanke om, at du er stødt på en af de her skadelige arter, så har du pligt til at indberette det til Landbrugsstyrelsen.

Det kan du gøre på hjemmesiden www.plantesundhed.dk, hvor du uploader et billede.

Husk at lægge en genstand ved siden af materialet eller insektet, så det er muligt at se størrelsesforholdet.

Først publiceret: 28. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. marts 2024 kl. 15:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og