Når anmeldelserne lyver: Det skal du være opmærksom på
Det vrimler med falske anmeldelser på nettet. Også verificerede anmeldelser kan være falske. Derfor bør du være opmærksom på mistænkelige mønstre, lyder rådet.

Når du er på udkig efter en ny restaurant eller overvejer at handle i en netbutik, du ikke kender, kigger mange på anmeldelser på nettet.
Men ikke alle anmeldelser på nettet er ægte.
Heller ikke selv om anmeldelsen fremstår som verificeret.
TV 2 Kosmopol har for nylig undersøgt og fundet frem til flere falske anmeldelser på hjemmesiden Trustpilot.
“Det står endnu mere klart nu, at man ikke kan stole blindt på alt, hvad man læser,” siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Marie Frank-Nielsen.
På nettet kan man finde flere hjemmesider, hvor man som virksomhed kan købe positive Trustpilot-anmeldelser.
En af de hjemmesider sælger eksempelvis ti positive og verificerede anmeldelser for 58 dollar – altså omkring 400 kroner.
Ekspert: Læg mærke til fordelingen
Hvis en anmeldelse ser ud til at have noget, der ligner en kvalitetskontrol, såsom verificerede anmeldelser, anbefaler Marie Frank-Nielsen, at du sætter dig ind i, hvad det dækker over.
“På Trustpilot betyder verificerede, at virksomheden selv har sendt et invitationslink og på den måde godkendt anmeldelserne som rigtige købsoplevelser. Og det kan være problematisk, hvis man som virksomhed har en interesse i at fifle med tallene,” siger hun.
Hun ser gerne, at det i fremtiden er brugeren og ikke anmeldelsen, der bliver verificeret:
“På den måde kan man se, at der er tale om en rigtig person. Behovet for at kunne skelne rigtige mennesker fra robotter er blevet endnu vigtigere med kunstig intelligens’ indtog. Det er lettere nu end nogensinde at efterligne et menneske.”
Marie Frank-Nielsen råder til, at du bemærker, hvor mange anmeldelser der er i alt, og hvordan fordelingen er mellem de positive og negative.
“Overvej, om det virker troværdigt. Altså ser det realistisk ud? Vær opmærksom på mistænkelige mønstre i navne, billeder, ordvalg og formuleringer i anmeldelserne,” siger hun.
Tager afstand
Som forbruger vil man typisk gerne kunne identificere virksomheder, der enten pynter sig med lånte fjer eller er dediceret svindel. Men svindel er værre, vurderer Marie Frank-Nielsen.
“Der er forskel på, om en taco smager godt, og om en virksomhed trækker pengene uden at levere. Vi opfordrer til, at man læser flere anmeldelser med både få og mange stjerner, så man har bedre mulighed for at spore sig ind på rigtige købsoplevelser,” siger hun.
TV 2 Kosmopol har ikke kunnet bekræfte, at de virksomheder, mediet har undersøgt, rent faktisk har købt falske, verificerede Trustpilot-anmeldelser.
Men det er kun de enkelte virksomheder, som på Trustpilot har adgang til det link, der giver mulighed for at generere verificerede anmeldelser.
I et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol tager Trustpilot afstand fra falske anmeldelser:
“Vi fordømmer handlen med salg af falske anmeldelser, og når vi bliver opmærksomme på sælgere af anmeldelser, undersøger vi den pågældende side og beslutter, hvilke tiltag der skal tages.”
Klager over brugeranmeldelser
* Hvis du mistænker, at en anmeldelse er falsk, eller at anmelderen har fået betaling for at lave den, uden at det fremgår tydeligt, skal du først henvende dig til platformen, der for eksempel kan være Trustpilot.
* Hvis du og platformen ikke kan blive enige om en løsning, kan du henvende dig til Forbrugerombudsmanden.
* Er du ansat i en virksomhed, der bliver anmeldt, og dit navn bliver nævnt i anmeldelsen, skal du også kontakte platformen for at få dit navn slettet.
* Sker der ikke noget, kan du gå videre til domstolene eller politiet med din sag.
Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Først publiceret: 3. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret 2. marts 2025 kl. 18:50