Sådan finder du den bedste valutakurs når du rejser
Vekselbureauer kan have forskellige kurser. Læs her, hvad du skal kigge efter og være opmærksom på, når du skal veksle penge i udlandet.

I Danmark er vi vant til, at vi kan betale for det meste med et betalingskort.
Men sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet. Derfor skal vi typisk have kontanter med på ferien, og det kræver, at vi veksler danske kroner til den lokale valuta.
Og der er flere faktorer, du bør være opmærksom på for at sikre, at du får den bedste kurs og undgår unødvendige gebyrer, når du veksler i udlandet.
Det fortæller forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen.
“Der kan være gebyrer og kommission, som gør, at man får færre penge i den lokale valuta,” forklarer hun.
Hold øje med denne søjle
Når du ser en tavle med valutakurser ved et vekselbureau, er kurserne i den lokale valuta. Der er typisk to søjler med priser, som viser, hvor meget vekselbureauet køber eller sælger en specifik valuta for.
Vekselbureauer i udlandet køber dine danske kroner af dig, og derfor skal du kigge på “buy” eller “we buy”, hvis du skal veksle til en lokal valuta. Jo højere, det tal er, desto mere er dine danske kroner værd.
“Får man ikke brugt alle de vekslede penge, vil man få en lavere kurs, hvis et vekselbureau skal veksle den lokale valuta tilbage til danske kroner,” siger Ann Lehmann Erichsen.
Hvis du vil være helt sikker på, at du får mest for dine penge, kan du spørge i flere vekselbureauer, hvor meget du får for eksempelvis 1000 danske kroner.
Begræns brugen af kontanter
På den måde kan du finde det sted, der giver dig flest penge af den lokale valuta. Sådan lyder rådet fra cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.
“Der vil normalt være forskel på kurser og gebyrer, når man skal veksle sine penge. Og man skal altså holde tungen lige i munden, når man skal gennemskue kurserne,” siger han.
“Så kan det være nemmere bare at spørge, hvor mange penge man får i hånden, når man veksler sine danske penge.”
Ann Lehmann Erichsen anbefaler, at du bruger dit betalingskort og begrænser brugen af kontanter.
Det er mere sikkert, vurderer hun. For hvis du rejser med en større sum kontanter, er der risiko for at miste pengene eller blive bestjålet.

Det bør du være opmærksom på
“Hvis du så får brug for kontanter, kan du bruge dit betalingskort til at hæve kontanter i udlandet mod et gebyr,” siger hun.
“Når du hæver penge fra en automat, er det vigtigt altid at vælge at få beløbet trukket i den lokale valuta for at undgå høje valutatillæg.”
Ifølge Nationalbanken bør du være opmærksom på, at danske kontanter ikke kan veksles i nogle lande.
Det skyldes, at danske banker af hensyn til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker.
Nationalbanken anbefaler derfor, at du overvejer at veksle til udenlandsk valuta hjemmefra.
Hvis du vælger at veksle i Danmark, skal du kigge efter “sell”, fordi vekselbureauet sælger valutaen til dig.
Nogle lande, såsom Marokko, har det, man kalder en lukket valuta. Det vil sige, at du normalt kun vil kunne veksle til valutaen i det pågældende land. I de lande kan du overveje at tage euro eller dollar med som kontanter.
Betal i den lokale valuta med dit kort
* Når du bruger dit betalingskort i udlandet, er den overordnede anbefaling, at du altid skal vælge at betale i den lokale valuta, hvis betalingsterminalen spørger. Det skyldes, at din egen bank typisk har en bedre kurs.
* Der er grænser for, hvor mange penge du kan hæve i pengeautomater i udlandet med dit betalingskort. Et visakort har normalt en begrænsning på 2000 kroner om dagen.
* Det anbefales derfor, at du sætter dig ind i beløbsgrænserne og medbringer et ekstra betalingskort.
Kilder: Arbejdernes Landsbank, Nordea og Forbrugerrådet Tænk.
Først publiceret: 6. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret 6. februar 2025 kl. 14:07