Boligsælgere kan have penge til gode
Hvis tidligere boligejer har betalt for meget i grundskyld i årene 2021, 2022 og 2023, vil det give et tilgodehavende, som udbetales til den nuværende ejer.
De nye ejendomsvurderinger er blevet forsinket gang på gang, og det har givet udfordringer for landets boligejere.
Når den endelige 2020-vurdering er klar, skal grundskyld for årene 2021, 2022 og 2023 genberegnes og efterreguleres. De vurderinger er Vurderingsstyrelsen fortsat i gang med at sende ud.
Foreløbige opgørelser viser, at én ud af fem ejendomme vil få tilbagebetalt grundskyld, når boligskatten efterreguleres. Det oplyser Vurderingsstyrelsen til Ritzau.
Denne forsinkelse har udløst en særlig udfordring. For det vil være den nuværende boligejer, som modtager en efterregulering. Er der betalt for lidt, bliver pengene opkrævet, og er der betalt for meget, bliver pengene udbetalt.
Har du solgt bolig efter 1. januar 2021?
Det fortæller chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.
“Helt overordnet er det relevant at forholde sig til for alle, som har solgt en bolig efter 1. januar 2021,” siger han.
For hvis tidligere boligejer har betalt for meget i grundskyld i de tre år, vil det altså være den aktuelle boligejer, som får pengene.
“I bund og grund vil det være den nuværende boligejers samvittighed, der afgør, om den tidligere boligejer får sine penge igen,” siger Henning Boye Hansen.
“Den tidligere ejer kan godt selv forsøge at regne ud, om der kan være et tilgodehavende ved at beregne størrelsen på den nye grundskyld. Men regnestykket er ikke så ligetil.”
Sådan gør du
Før du kan finde frem til en solgt boligs nye grundskyld, skal den endelige 2020-vurdering være klar.
Så vil du kunne finde vurderingen ved at gå ind på hjemmesiden vurderingsportalen.dk, vælge “Se vurderinger på kort” og søge efter adressen.
Notér grundværdien fra 2020-vurderingen. Der er indført et forsigtighedsprincip, som gør, at boligejere bliver beskattet af 80 procent af den værdi.
Som det næste skal du gå ind på hjemmesiden ois.dk og søge efter adressen igen. I menuen til venstre skal du vælge “Økonomi” og “Ejendomsskat – 2025”. Her kan du se den gældende kommunepromille for grundskyld.
Hvis grundværdien er 500.000 kroner, og kommunepromillen er 6, udregner du grundskylden på følgende måde: 500.000 kroner x 0,80 / 1000 x 6 = 2400 kroner årligt.
“Viser det sig, at den nye grundskyld er lavere end det beløb, som kommunen har opkrævet på ejendomsskattebilletterne for 2021-2023, tyder det på, at der er et tilgodehavende,” siger Henning Boye Hansen.
Det siger advokaten
Et pejlemærke kan være, hvis man har betalt for meget i boligskat for årene 2011-2020 og fået penge tilbage. Hvis den ejendom er solgt efter 1. januar 2021, er det ifølge Henning Boye Hansen et nogenlunde sikkert tegn på, at man endnu en gang har betalt for meget i boligskat.
Det vil typisk fremgå af købsaftalen, at både køber og sælger er forpligtet til at medvirke til en eventuel tilbagebetaling.
Det fortæller advokat og formand for Danske Boligadvokater Niels Erlandsen:
“Sælger bør derfor også kunne kontakte køber og bede om en kopi af de nye ejendomsskattebilletter. Her vil man kunne læse, hvad den nye grundskyld er.”
Han vurderer dog, at det kan være svært for en lægmand at finde hoved og hale i de nye boligskatter.
Sådan kan du selv kontrollere den nye grundskyld
* Hvis du har solgt en bolig efter 1. januar 2021, kan du finde frem til den nye grundskyld ved at følge denne guide.
* Gå først ind på hjemmesiden vurderingsportalen.dk, og vælg “Se vurderinger på kort”.
* Søg efter adressen på den solgte bolig. Hvis boligen har fået en endelig 2020-vurdering, vil det fremgå her. Notér grundværdien. Grundskyld for 2021, 2022 og 2023 beregnes på baggrund af 2020-vurderingen, så den skal være klar.
* Der er indført et forsigtighedsprincip, som gør, at boligejere bliver beskattet af 80 procent af værdien.
* Gå derefter ind på hjemmesiden ois.dk. Søg efter adressen igen, og vælg først “Økonomi” og “Ejendomsskat – 2025” i menuen til venstre. Her kan du se den gældende kommunepromille for grundskylden.
* Hvis grundværdien er 500.000 kroner, og kommunepromillen er 6, udregner du grundskylden på følgende måde: 500.000 kroner x 0,80 / 1000 x 6 = 2400 kroner årligt.
Kilder: Vurderingsstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Først publiceret: 29. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret 29. januar 2025 kl. 7:52