Migræneanfald rammer hver tiende: Kend dine triggere
Mange med migræne bliver ukampdygtige, når anfaldet rammer. Det er derfor en fordel at kende de faktorer, der kan trigge et anfald.
Migræne er en af de mest udbredte hovedpinesygdomme, som typisk giver følgesymptomer som kvalme og lyd- og lysoverfølsomhed.
Genetikken spiller en stor rolle, når det kommer til, hvem der udvikler hovedpinesygdommen.
Det siger professor Messoud Ashina, der er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine og overlæge på Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet Glostrup.
“Ofte har personer, der lider af migræne, også søskende eller forældre, der lider af det,” siger han og tilføjer, at migrænen dog også kan springe generationer over.
Migræne opstår typisk i puberteten og rammer flere kvinder end mænd.
Det udløser migræneanfald
Hvor længe et migræneanfald varer, er forskelligt. Hos nogle varer et anfald få timer, mens det for andre tager op til tre døgn.
Migræne sidder typisk i den ene side af hovedet, og hovedpinen mærkes ofte som dunkende og pulserende.
Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine estimeres det, at cirka en ud af ti voksne danskere har migræne i løbet af et år.
Mekanismerne bag migræne er ikke klarlagt, men man har lokaliseret en række faktorer, der ser ud til at kunne udløse et migræneanfald, hvis man lider af det.
“Det er tit ting som stress, der udløser det. Andre ting er stærk parfume og eksempelvis alkohol,” siger han og fortsætter:
“Det er ikke mængden af alkohol, for migrænen kan sagtens komme efter et eller to glas.”
Undgå disse triggere
Derudover kan sådan noget som dårlige søvnvaner, kraftig påvirkning af sanserne, for lidt væske og fysisk aktivitet også udløse et anfald.
“Du kan prøve at undgå nogle eller alle af de kendte triggere, men så bliver det sværere for dig at vide, præcis hvad det er, der udløser et migræneanfald,” siger Messoud Ashina, som understreger, at det heller ikke er muligt at undgå alle potentielle triggere, og at migræneanfald ikke nødvendigvis skyldes udefrakommende faktorer:
“Samtidig begynder du jo også at afskære dig fra dine aktiviteter i hverdagen, og det kan være livskvalitetsforringende,” siger han og peger på, at der findes effektive behandlinger mod migræne.
Man kan eksempelvis give en forebyggende behandling, som kan reducere antallet af anfald og gøre dem mindre smertefulde, eller ordinere lægemidler, der kan standse migræneanfald.
Der er både medicinske og ikke medicinske behandlingsmuligheder.
Biologisk forskel i hjernen
* Et nyt studie fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet Glostrup viser, at der er biologisk forskel på hjernen hos personer med migræne sammenlignet med personer uden.
* Forskellene i hjernerne er specifikt i de områder, der er forbundet med smerte.
* Forskere fandt, at jo flere hovedpinedage, deltagerne havde, jo større var forskellen i forhold til kontrolgruppen.
Kilde: studie fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet Glostrup.
Først publiceret: 27. november 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. november 2024 kl. 9:07