Lægemiddel-firmaer opfordrer: Genoptag vaccinationer til ældre mod lungebetændelse
Vaccinationer mod lungebetændelse vil beskytte sårbare ældre og på sigt sørge for færre indlæggelser, mener lægemiddelindustrien.
Det er det forkerte sted at spare, når sundhedsmyndighederne har fjernet vaccinationer mod lungebetændelse, den såkaldte pneumokokvaccination, fra sæsonvaccinationsprogrammet for ældre og kronisk syge.
Det mener Lægemiddelindustriforeningen Lif.
Pneumokoksygdom
Pneumokokker er bakterier der kan forårsage en række forskellige infektionssygdomme.
De mere alvorlige sygdomsformer inkluderer lungebetændelse og invasiv pneumokoksygdom (IPS) såsom meningitis og blodforgiftning.
Derudover kan pneumokokker forårsage mindre alvorlige sygdomme som mellemørebetændelse og bihulebetændelse.
Der findes cirka 100 forskellige typer pneumokokbakterier. Der findes ikke en vaccine, som beskytter mod alle typerne.
Borgere under 65 år i særlig høj risiko og borgere fyldt 65 år med visse kroniske sygdomme kan få klausuleret tilskud til vaccination.
Vaccination mod de bakterier, der hyppigst fører til lungebetændelse, har været en del af vaccinationsprogrammet siden corona-pandemien og frem til sidste år, men er i år ikke med i det gratis vaccinationsprogram for seniorer over 65 år.
Hvert år indlægges cirka 29.000 personer med akutte luftvejsinfektioner og lungebetændelse.
“Det er både hårdt for dem, der bliver ramt, i nogle tilfælde dødbringende, og det belaster sygehusene og sundhedsvæsenet. Derfor giver det ikke mening, at man har fjernet pneumokokvaccinen fra sæsonvaccinationsprogrammet, siger Dorthe Rodian, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen.
“Sundhedsstyrelsens egne tal viser, at de ældre gerne vil have vaccinen, når den er en del af sæsonvaccinationstilbuddet, da den har haft en tilslutning på 80% blandt de 65-84-årige,” siger hun.
Svært for de ældre
Det er stadig muligt for ældre eller kronisk syge at få en pneumokokvaccine.
Det er dog ikke gratis, og det kræver, at man får den ordineret af en læge, køber vaccinen og derefter får en ny tid hos lægen til at få den indgivet.
Lægemiddelindustriforeningen har foreslået, at der sættes penge af til vaccination af ældre og kronisk syge mod pneumokokker, og at vaccinationen sker samtidig med sæsonvaccinen
“Vi gør det unødigt svært for de ældre og kronisk syge at blive beskyttet mod lungebetændelse. Hvis du i forvejen ikke er særlig mobil, kan alene tanken om at skulle flere forskellige steder hen for at få en vaccine afholde dig fra at få det gjort. Der er ingen grund til at gøre det unødigt indviklet for de ældre eller for sundhedsvæsenet,” siger Dorthe Rodian.
Lægemiddelindustriforeningen vurderer, at en genindførsel af vaccinationen mod pneumokokker som en del af sæsonvaccinationsindsatsen, vil koste omkring 40-50 millioner kroner årligt.
Lægemiddelindustriforeningen
Lægemiddelindustriforeningen Lif er en brancheforening for forskende lægemiddelvirksomheder i Danmark.
Medlemmerne er lægemiddelvirksomheder i Danmark, der forsker, udvikler, producerer og markedsfører lægemidler.
Først publiceret: 7. november 2024
Artiklen er sidst opdateret 7. november 2024 kl. 7:58