Kig efter dette, når du køber rugbrød
Et bestemt logo gør det nemmere at vælge et sundt rugbrød. Kender du det?
Rugbrød er en fast del af den danske kost og ikke uden grund.
Det mørke brød er nemlig fyldt med sunde fordele, især hvis du vælger et rugbrød med et højt indhold af fuldkorn.
Her får du et overblik over, hvorfor rugbrød er godt for helbredet, og hvad du skal holde øje med, når du vælger rugbrød.
Fuld af vitaminer og mineraler
Selvom det faktisk kræver ganske lidt at få den anbefalede mængde fuldkorn, viser undersøgelser, at kun 27 procent af de voksne danskere spiser nok.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket eksempelvis kan dækkes ved en portion havregryn og et par skiver rugbrød.
Fuldkorn betyder, at hele kornet er med, og det indeholder mange vigtige mikronæringsstoffer.
Fuldkorn bidrager til, at vi får tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler og kan samtidig mindske risikoen for overvægt, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer.
Når du vælger rugbrød, så kig efter Fuldkornslogoet – det sikrer, at du får et højt indhold af fuldkorn.
Rugbrød mætter og stabiliserer blodsukkeret
Rugbrød er rig på kostfibre, der gør en stor forskel for fordøjelsen og mæthedsfornemmelsen.
Modsat hvidt brød indeholder rugbrød særlige fibre, der binder væske i mavesækken. Det gør, at du føler dig mæt i længere tid og dermed nemmere kan holde en sund vægt.
Samtidig passerer maden langsommere gennem tarmene, hvilket giver et stabilt blodsukker. Et stabilt blodsukker kan hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes.
Kostfibrene har også en gavnlig effekt i tyktarmen, hvor de omdannes til fedtsyrer, der blandt andet menes at kunne mindske risikoen for kræft.
Giver plads til grønt på tallerkenen
En rugbrødsmad er ikke kun nem og hurtig at lave – den kan også være en god mulighed for at få flere grøntsager ind i kosten.
Top rugbrødet med agurk, peberfrugt eller andre friske grøntsager for ekstra smag og sprødhed.
Når du først har skåret lidt grønt til rugbrødet, er der pludselig også flere grøntsager klar til resten af måltidet.
Agurkestave og peberfrugt kan nemt bruges som sprødt tilbehør og gør det lettere at få opfyldt de anbefalede daglige mængder af grønt.
Går du efter mærkningen?
Først publiceret: 4. november 2024
Artiklen er sidst opdateret 4. november 2024 kl. 7:55