Mange lider af kronisk håndeksem: Det kan du gøre

At være opmærksom på dine symptomer og opsøge behandling i tide kan hjælpe med at forhindre, at håndeksem forværres.

Undersøgelsen, som omfatter over 11.000 danskere, viser, at op mod 60 procent af dem med kronisk håndeksem har haft symptomer i over tre måneder.

Døjer du med kløe, rødme eller revnet hud, så er du langt fra den eneste.

En ny undersøgelse viser nemlig, at mere end hver 10. dansker har haft håndeksem, og at hele 3 ud af 100 lider af det kronisk.

Det kan føre til betydelig nedsat livskvalitet og påvirke både sociale relationer og arbejdsevnen.

Ifølge læge David Thein er der stor mangel på opmærksomhed omkring behandlingen af håndeksem, på trods af at der findes mange muligheder for at lindre symptomerne. Det skriver netdoktor.dk.

Hvad er håndeksem?

Håndeksem er en form for eksem, der typisk rammer hænderne og kan være både smertefuld og generende. Symptomerne inkluderer kløe, rødme, blærer og i mere kroniske tilfælde tør, revnet hud.

Årsagerne kan være mange – hyppig håndvask, kontakt med allergener, eller simpel slitage fra hverdagsaktiviteter.

Ubehandlet kan eksemen blive værre og føre til yderligere komplikationer.

Hvorfor får nogle håndeksem?

Håndeksem kan ramme alle, men særligt mennesker med tør hud eller dem, der ofte udsættes for irriterende stoffer, er i risiko.

Dette inkluderer erhverv som frisører, sygeplejersker og kokke. Personer med børneeksem har også højere risiko for at udvikle håndeksem senere i livet, da deres hud er særligt følsom.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer som kløe, rødme eller blærer og tage dem alvorligt – jo tidligere man starter behandling, desto lettere er det at få eksemet under kontrol.

Behandling er vigtig

Det vigtigste for behandling er at beskytte hudbarrieren. Brug en fed fugtighedscreme flere gange dagligt for at holde huden fugtet og stærk.

Hvis eksemet er alvorligt, anbefaler læger ofte hormoncremer til at dæmpe immunforsvarets reaktion.

Det er også vigtigt at undgå de faktorer, som irriterer huden – f.eks. hyppig håndvask eller arbejde med opløsningsmidler.

Beskyt hænderne med gummihandsker ved rengøring, men undgå at bruge dem for længe ad gangen, da de kan forværre problemet.

Hvad kan du selv gøre?

Ud over at bruge fugtighedscreme og hormoncreme efter lægens anbefalinger, er det vigtigt at beskytte hænderne mod ekstreme temperaturer og undgå langvarig kontakt med vand.

Brug vanter, når det er koldt, og undgå at skolde hænderne med varmt vand. Mange frygter bivirkninger fra hormoncremer, men risikoen ved korrekt brug er minimal, og det er ofte nødvendigt for at forhindre eksemet i at blive kronisk og smertefuldt.

Ved at passe godt på dine hænder og tage eksemet alvorligt, kan du forbedre din livskvalitet og forhindre de værste symptomer i at tage overhånd.

Først publiceret: 11. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret 11. oktober 2024 kl. 8:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og