2024 nærmer sig rekord for flest timer med negative elpriser

Et højt antal timer med negative elpriser skyldes mere vind- og solenergi i det danske energisystem.

I årets første otte måneder har elforbrugere nydt godt af en hel del timer med negative elpriser.

Mængden af sol- og vindenergi har været så stor, at 2024 allerede efter årets ottende måned er tæt på at slå den forhenværende rekord i flest timer med negative elpriser fra 2023.

Det oplyser energikoncernen Norlys til Ritzau.

– Det er et udtryk for, at der er gang i den grønne omstilling, og at vi får mere vedvarende, grøn energi ind i vores system, siger direktøren for Norlys’ energiforretning, Mads Brøgger.

Mere sol- og vindenergi kan betyde, at det er mere omskifteligt, hvornår og hvor meget strøm der produceres.

Det får Norlys til at opfordre elforbrugere til at følge elpriserne.

– I den udvikling, hvor vi ser flere udsving og flere timer med negative elpriser, er der rigtig god grund til at følge elpriserne, siger Mads Brøgger.

Forklaringen på de mange timer med negative elpriser er samtidig, at Danmark er blevet bedre forbundet til det europæiske elnet, lyder det fra direktør Mads Brøgger.

Den foreløbige status er, at der i år hidtil har været 507 timer med negative elpriser. Tallet dækker perioden fra 1. januar 2024 til og med torsdag 22. august 2024.

De 507 timer er ikke langt fra rekorden fra 2023 på 512 timer.

Negative elpriser betyder dog ikke, at strømmen er gratis.

Oven i den rene elpris kommer den statslige elafgift, eltarif til Energinet, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif til det lokale elnetselskab, oplyser Norlys.

De lavere energipriser fik omsætningen hos Norlys til at falde i årets første seks måneder. Det oplyste energikoncernen i august.

I første halvdel af 2024 havde selskabet omsat for 6,5 milliarder kroner. I samme periode i 2023 lød omsætningen på 8,3 milliarder kroner.

/ritzau/

Først publiceret: 21. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 21. august 2024 kl. 16:00