Bevar dit smil hele livet: Sådan passer du bedst på dine tænder

Bliv klogere på, hvad der sker med dine tænder, når du bliver ældre, og få de bedste råd til at forlænge deres levetid.

Med alderen ændrer vores tænder sig, men med de rette vaner kan du bevare et sundt smil hele livet.

Tænder er bemærkelsesværdigt holdbare, men de er ikke immune over for aldersrelaterede forandringer.

Efterhånden som vi bliver ældre, mister dentinen – det elastiske væv under emaljen – sin fleksibilitet, hvilket gør tænderne mere skrøbelige og tilbøjelige til at knække.

Emaljen bliver tyndere, og dentinen mørkner, hvilket kan give tænderne et mere gult udseende. Derudover kan små revner og huller i emaljen føre til misfarvning over tid.

Men selvom aldring uundgåeligt påvirker tænderne, er der heldigvis meget, du kan gøre for at beskytte dem.

Sådan forlænger du dine tænders levetid

1. Undgå unødvendig pres og stød:
Brug ikke tænderne som værktøj. Tænderskæren kan forårsage alvorlige skader, så overvej en bideskinne, hvis du har denne vane. Har du store fyldninger eller rodbehandlinger, så tal med din tandlæge om beskyttelse af tænderne.

2. Fordel belastningen:
Manglende tænder kan føre til overbelastning af de resterende. Overvej broer, implantater eller proteser for at fordele tyggetrykket jævnt og beskytte dine tænder mod slid.

3. Beskyt emaljen:
Vælg en blød tandbørste og en ikke-slibende tandpasta. Syreholdige fødevarer og drikkevarer, som citron og eddike, kan skade emaljen. Hold igen med dem for at undgå erosion.

4. Bevar et sundt spytflow:
Spyt er din naturlige beskytter mod syre og bakterier. Tal med din læge, hvis medicin eller sygdomme reducerer din spytproduktion, så du kan finde løsninger.

5. Behandl tandkødssygdomme:
Parodontitis og andre tandkødssygdomme kan føre til, at tandkødet trækker sig tilbage og blotlægger rødderne, som er mere udsatte for huller. Behandling er afgørende for at bevare dine tænders sundhed.

6. Forebyg aldringens skader:
Aldring kan svække immunsystemet, hvilket gør det vigtigt at passe på din generelle sundhed. Undgå rygning, og hold kroniske sygdomme som diabetes under kontrol for at beskytte dine tænder.

7. Søg hjælp:
Med alderen kan vores evne til at pleje tænderne blive udfordret. Hvis du oplever problemer med at børste eller rense dine tænder effektivt, så tal med din tandlæge om hjælpemidler, der kan gøre opgaven lettere.

Først publiceret: 19. august 2024
Artiklen er sidst opdateret 18. august 2024 kl. 16:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

og