5 grunde til at du SKAL have en fremtidsfuldmagt
Hvad skal der ske, hvis du kommer ud for en ulykke, bliver syg eller dement? Hvem skal bestemme over dit liv og dine penge, hvis du ikke selv kan? Har du bestemt det? Det bør du gøre.
Du bør få en fremtidsfuldmagt. Den giver tryghed for dig og dine kære.
Fremtidsfuldmagten er et dokument, som du laver nu, hvor du stadig er sund og rask. Den bliver først taget i brug, hvis der sker noget, så du ikke selv kan tage vare på dig selv.
Det sker aldrig, tænker du måske. Men det kan desværre ske for alle.
Her er 5 gode råd om fremtidsfuldmagt
1. Bestem selv, hvem der må handle på dine vegne
Med en fremtidsfuldmagt vælger du, hvem der skal må handle på dine vegne, hvis du en dag ikke selv er i stand til det. Du kan indsætte én eller flere fuldmagtshavere.
Rabat på fremtidsfuldmagt
På Adjø’s hjemmeside kan du oprette en fremtidsfuldmagt. Den koster 500 kroner.
Men som læser af nyhedsbrevet får du rabat på 50 procent, så du kun skal betale 250 kroner. Brug rabatkoden FS50. Så opnår du rabatten.
Hvorfor skal jeg have en fremtidsfuldmagt?
Fremtidsfuldmagten er til for at sikre, at du selv bestemmer, hvem der skal kunne varetage dine personlige og økonomiske forhold i tilfælde af for eksempel demens.
Økonomiske forhold kan for eksempel omfatte adgangen til at lave betalingsaftaler med banker, omlægge lån i fast ejendom eller ansøge om offentlige ydelser.
Personlige forhold kan være muligheden for at søge om eksempelvis hjemmehjælp.
Den udprintede fremtidsfuldmagt skal skrives under hos notaren for at gælde. Det koster 300 kroner.
På Domstolsstyrelsens hjemmeside kan du se, hvor din notar og byret ligger. Husk legitimation med billede på.
Du kan også vælge, om fuldmagtshaverne både skal varetage dine personlige og økonomiske forhold, eller om de kun skal have adgang til en af forholdene. Faglige Seniorers advokat anbefaler, at fuldmagthaverne har adgang til både personlige og økonomiske forhold.
2. Kom uden om ventetid og fastlåste informationer
Hvis du bliver dement eller af anden årsag ikke kan tage vare på dig selv, er det Familieretshuset (som før hed Statsforvaltningen), der skal afgøre, hvem der skal være din fuldmagtshaver, men har du lavet en fremtidsfuldmagt, bestemmer du selv.
Og det er vigtigt for dine pårørende, fordi afgørelsen i Familieretshuset kan tage op til et år – i mellemtiden vil dine personlige og økonomiske informationer være fastlåst.
3. Hjælp dem, der skal hjælpe dig
Med en fremtidsfuldmagt behøver dine pårørende ikke Familieretshusets godkendelse til at sælge jeres bolig, købe en ny bolig for dine eller jeres penge, få indsigt i dine lægejournaler eller andet i situationer, hvor der kræves hurtig handling.
4. Undgå splid i familien
Det kan være svært for dine pårørende at beslutte, hvem der skal have lov til at tage vare på dine forhold, hvis du ikke selv kan. Denne beslutning tager du i en fremtidsfuldmagt – dermed kan du undgå, at der opstår problemer i familien.
5. Fremtidsfuldmagten kan være digital
En fremtidsfuldmagt kan være digital. Det betyder, at den kan ses af din læger, apoteker m.m., hvis fremtidsfuldmagten bliver aktiveret. På den måde er det nemmere for dine pårørende at hjælpe dig. Den giver for eksempel lov til at se i din lægejournal og hente medicin til dig på apoteket.
Først publiceret: 6. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret 6. marts 2024 kl. 7:40