Fødevarestyrelsen: Derfor skal du koge dine ris på en ny måde

Ris kan have et højt indhold af det kræftfremkaldende stof arsen. Her er gode råd til dig, der gerne vil mindske dit indtag af arsen.

Indholdet af arsen kommer bl.a. naturligt fra vandingsvand og svinger fra egn til egn. Derfor er ris fra bestemte lande eller økologiske ris ikke bedre end andre ris.

Skyller du dine ris, inden du koger dem?

Du er nok ikke den eneste, der gør det, men det er ikke altid nok kun at vaske risene en gang, hvis du gerne vil undgå uorganisk arsen, som er mest almindelig i ris og i risprodukter.

Uorganisk arsen kan være kræftfremkaldende og forekommer naturligt i flere fødevarer. Hvis man gennem mange år og dagligt spiser mad med uorganisk arsen – som for eksempel ris – har man en forøget risiko for kræft.

Det påpeger forskere fra DTU Fødevareinstituttet.

Max Hansen, forsker ved DTU Fødevareinstituttet, forklarer:

“Det er ikke nogen god idé at skifte mælk ud med rismælk eller begynde at spise riskiks, fordi man tror, at det er sundt”.

 Vurderingen er dog, at ris kan indgå i en sund og varieret kost. 

Fødevarestyrelsens nye anbefalinger, når du koger ris:

  • Skyl risene godt. Hæld dem i en gryde og rør rundt med for eksempel en ske eller hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Bliv ved, indtil vandet er klart.
  • Lad risene stå i blød i et par timer i køleskabet, inden de koges. Hvis du ikke har tid, så hæld kogende vand over risene og lad dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet.
  • Eller kog risene i for meget vand, ligesom når du koger pasta. Hæld vandet fra, lige inden risene er kogt færdige og lad gryden stå med låg på i nogle minutter. Tilberedningstiden kommer an på ristypen.

Først publiceret: 27. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret 27. februar 2024 kl. 10:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

og