Dronningens nytårsbombe fik Mette F. til at skrive sin nytårstale om

Mette Frederiksen ville have røbet detaljer om kommende ældrelov, men det lavede dronningen om på.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skulle have fokuseret meget på regeringens kommende ældrelov i sin nytårstale, men den må endnu en gang vente.

For da dronning Margrethe søndag meddelte, at hun abdicerer 14. januar, måtte Mette Frederiksen skrive sin tale om.

– Min nytårstale i aften bliver en helt anden, end jeg oprindeligt havde tænkt. Jeg ville have fortalt om regeringens kommende ældrereform. En reform, der handler om pleje og omsorg. Og om meget mere selvbestemmelse til vores ældre og gamle.

– Hvor du, der er oppe i årene, i langt højere grad selv skal kunne præge din hverdag og den hjælp, du får. Og hvor de medarbejdere, der kommer hos dig, skal være kendte ansigter.

– Jeg ville i det hele taget have talt om den nære velfærd. Om sundhedsvæsenet. Alt det må vi fortælle mere om senere, siger Mette Frederiksen i sin nytårstale.

Store dele af Mette Frederiksens nytårstale handler i stedet for om kongehuset og i særdeleshed dronning Margrethe.

Ifølge Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for eksstatsminister Helle Thorning-Schmidt, kan det ikke være anderledes.

– Det er også statsministerens opgave at sætte ord på den fælles oplevelse, vi har i Danmark, når dronningen abdicerer, for det er ikke noget, vi har prøvet før, siger han.

Spørgsmål: Fyldte dronningen for meget i talen?

– Spørgsmålet er nærmest, om det fyldte for lidt. Der er én stor historie i Danmark den næste måneds tid, og det er, at dronningen abdicerer, og at kronprinsen bliver til kong Frederik. Så er det bare meget svært at tale om ældrepleje, børnehaver og nationaløkonomi.

– Dronningens afgang er så stor en nyhed, at det ville være omsonst at bruge krudt på at tale om politik, fordi der er ingen, der ville lytte efter det alligevel, siger Redington.

Han mener ikke, at Mette Frederiksens tale vil blive husket for indholdet, men for at indgå i forløbet, som kulminerer 14. januar, når kronprins Frederik bliver konge.

21. december sidste år på det sociale medie X løftede Mette Frederiksen ellers en del af sløret for indholdet i årets tale. Altså inden den blev omskrevet. Danmark skal have en ældrelov, og nu ville Mette Frederiksen altså langt om længe blive mere konkret.

– Jeg kommer til at løfte lidt af sløret for den længe ventede ældrereform, som regeringen fremlægger i det nye år, skrev Mette Frederiksen.

Talen – den oprindelige – skulle kredse om “den nære velfærd, når det gælder ældre og sundhed”.

– Jeg ved godt, at jeg i en nytårstale for to år siden varslede en ny ældrelov. Arbejdet har taget tid – også for lang tid – men nu er vi klar, og det glæder jeg mig rigtig meget til at fortælle mere om, skrev hun.

/ritzau/

Først publiceret: 2. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret 2. januar 2024 kl. 7:16