Sundhedsstyrelsen anbefaler: Sådan nedsætter du dit skærmforbrug

Sundhedsstyrelsens anbefalinger har til formål at få alle til at tænke lidt mere over deres skærmvaner. Se anbefalingerne og få gode råd til, hvordan du kan efterleve dem i din hverdag.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal være med til at sætte fokus på vores øgede skærmforbrug, så det ikke tager overhånd.

Øjnene er kun halvt åbne, før hånden per automatik leder efter mobiltelefonen på natbordet. Den er det sidste, der får vores opmærksomhed, inden vi falder i søvn og det første, vi rækker ud efter, når vi slår øjnene op.

Har du også mobilen klistret fast til hånden, er du langt fra den eneste. Telefoner, tablets og andre skærme er en fast del af hverdagen for de fleste mennesker. 

Derfor er Sundhedsstyrelsen nu kommet med anbefalinger til vores skærmbrug.

1. Brug ikke skærm op til sovetid

Søvn er vigtigt for dit mentale og fysiske helbred.

Hvis du bruger skærm op til sovetid, kan det udsætte den tid, det tager at falde i søvn, og betyde, at du ikke får tilstrækkeligt med søvn.

Det ”blå lys” fra skærmen forstyrrer døgnrytmen, og mange indtryk fra f.eks. sociale medier, videoklip, film eller computerspil op til sengetid kan gøre, at det tager længere tid at falde i søvn.

Det er en god ide at skabe rolige og afslappende rutiner op til, at du skal sove. Du kan f.eks. læse en bog eller høre afslappende musik.

2. Lad din telefon eller tablet blive ude af soveværelset

Skærmbrug om natten kan forstyrre din søvn og gøre dig mindre udhvilet dagen efter.

Sammenhængende søvn er vigtigt for at få en søvn af høj kvalitet, og  det ”blå lys” fra skærmen kan også gøre din søvn kortere eller påvirke kvaliteten af din søvn.

Søvn af tilpas længde og kvalitet er vigtig for dit mentale og fysiske helbred.

Hvis du bruger telefonen som vækkeur, så anskaf dig et traditionelt vækkeur i stedet for, og lad telefonen ”sove” i et andet rum.

3. Brug tid væk fra skærmen og husk at være fysisk aktiv

Det kan være hyggeligt og afslappende at bruge tid med en skærm, men det er vigtigt for din sundhed, at du ikke lader skærmen fylde så meget i hverdagen, at du ikke bruger tid på andre ting – herunder fysisk aktivitet, fysisk socialt samvær med venner, familie.

Bevægelse og fysisk aktivitet er vigtigt for voksnes risiko for at få livsstilssygdomme.

4. Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan brug af skærm påvirker din trivsel

Sociale medier kan hjælpe dig med at holde kontakt med venner og familie. Du kan holde dig opdateret på f.eks. nyheder, læse artikler og søge oplysninger.

Men når du bruger meget tid på skærmen, f.eks. på sociale medier, kan det bidrage til en følelse af stress, skabe bekymringer, give en oplevelse af ensomhed, lavt selvværd eller en oplevelse af at være udenfor et fællesskab.

Hvis sociale medier påvirker din trivsel negativt, kan det være en god ide at bruge tid på andre aktiviteter som f.eks. motion, samvær med venner eller en hobby, der giver mening for dig, og påvirker dit humør og hverdag positivt. 

Først publiceret: 28. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. oktober 2023 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og