Fik hadebreve og blev kaldt ravnemor

Helle Hertz var ansat på Det Kongelige Teater i 36 år. Først sent i livet lærte hun at holde af sit eget selskab. Den 29. oktober fylder hun 80 år.

Helle Hertz var tilknyttet Det Kongelige Teater i 36 år. Hun stoppede, da hun fyldte 70 år. Siden har hun ikke rørt et rollehæfte. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

I midten af 1950’erne introducerede revy- og teaterdirektør Stig Lommer Lommerpigerne, der iført minimale kostumer blev et nyt begreb i dansk underholdning.

En af dem var Helle Hertz, der debuterede på ABC Teatret i København først i 1960’erne.

Det følgende årti havde hun engagementer på Det Ny Scala, Allé-Scenen og Gladsaxe Teater.

Senere kom hun – uden skuespilleruddannelse – til Det Kongelige Teater, som hun var tilknyttet i to omgange, første gang fra 1974 til 1978 og igen fra 1987 til 2013.

36 år blev det til på nationalscenen for Helle Hertz, der fylder 80 år 29. oktober.

Takkede af for ti år siden

For ti år siden takkede hun af som del af det faste ensemble med en rolle i “Robin Hood”, der blev spillet i Dyrehaven.

Siden har hun ikke optrådt, hverken på teater, tv eller film. Da hun havde tømt garderobeskabet på Kongens Nytorv, skulle det være helt slut, for sådan har hun det bedst.

I stedet har hun tid til sine børnebørn. En følger hun til fodboldtræning – en anden er kunstinteresseret og vil gerne på museum.

Kæmpede med ordblindhed

Helle Hertz blev gennem karrieren belønnet med flere priser, blandt andet Poul Reumerts legat, Bodil Ipsens Jubilæumslegat, Henkel-Prisen, Clara Pontoppidans Fødselsdagslegat og Adam Oehlenschläger-legatet.

Trods hæder og flotte anmeldelser skulle hun langt op i årene, før hun forstod at anerkende sig selv. På Marie Kruses Pigeskole i Farum havde hun kæmpet med ordblindhed, og det tog hende mange år at forstå, at den lille ordblinde pige nu med sin egen teknik lærte store rollehæfter udenad.

Børnene blev boende hos deres far

Helle Hertz blev som 19-årig gift med instruktør og skuespiller Christoffer Bro. De fik børnene Anders Peter, Nicolas og Laura, der ligesom forældrene blev skuespillere.

Dem er hun tæt knyttet til. Hun og Nicolas bor i samme ejendom i København, og fra køkkenvinduerne kan de vinke til hinanden.

Under børnenes opvækst måtte hun i perioder undvære dem, da de efter hendes skilsmisse fra Christoffer Bro blev boende hos ham.

Ravnemor

Hun var blevet forelsket i teaterleder Henrik Hartmann, og hendes beslutning om at lade børnene blive hos deres far fik folk til at sende hende hadebreve, hvor de skrev, at hun var en ravnemor.

Forholdet til Henrik Hartmann sluttede dagen efter Helle Hertz’ 50-års fødselsdag. Først da skulle hun lære at stå på egne ben, har hun beskrevet i selvbiografien “Kys og klaps” fra 2012.

Indtil da havde hun søgt trygheden og aldrig været alene. Nu blev hun kastet ud på dybt vand og tvunget til at finde sig selv.

Helle Hertz fejrer fødselsdagen med den nærmeste familie.

“Jeg er pensionist, så jeg har ikke råd til den store festivitas.”

Først publiceret: 28. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 27. oktober 2023 kl. 11:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og