Undgå sygdom: Sikker tilberedning og opbevaring af mad

Fødevarestyrelsen har lavet et nyt online-univers, hvor man kan finde viden om tilberedningsmetoder og risici samt beregne holdbarhed og nedkølingstider for råvarer og madretter.

I Fødevarestyrelsens onlineunivers Sikre Fødevarer er der bl.a. vejledning om sikker tilberedning af sous vide-retter.

Hvad er den optimale temperatur ved hævning af gærdejsbrød eller surdejsbrød? Hvor meget salt skal man bruge ved fermentering af grøntsager?

Og kan man varmebehandle visse råvarer inden en sous vide tilberedning, for eksempel brune kød, blanchere grøntsager eller koge saucer?

Disse og mange flere spørgsmål kan du få svar på med et nyt online-univers, “Sikre Fødevarer”, hvor du finder nye tilberedningsmetoder til anderledes smagsoplevelser – uden mislykkede resultater og mad, som man kan blive syg af.

Gå i dybden med madlavning

Universet indeholder blandt andet vejledninger i, hvordan man vurderer risici ved råvarer samt råd om forskellige tilberedningsprocesser.

I beregningsmodulet er der værktøjer til at beregne forholdet mellem tid og temperatur ved f.eks. varmebehandling, varmholdelse og nedkøling.

Universet findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, og retter sig både til køkkenprofessionelle samt madentusiaster i de private hjem.

3 værktøjer

Hjemmesiden er  delt op i tre kategorier:

  1. Vejledningsværktøjer: Indeholder vejledning om risici ved råvarer samt vejledning om risikohåndtering og styringsmuligheder ved forskellige processer.
  2. Beregningsværktøjer: Indeholder hjælp til beregning af sikker køleopbevaring samt værktøj, som kan bruges til beregning af korrekt varmebehandling, nedkøling og varmholdelse af fødevarer.
  3. Hjælpeværktøjer: Indeholder hjælp til generelle metoder og teknikker, som f.eks. måling af pH og vandaktivitet eller beregning af vægttab og saltindhold.

Du finder siden her: www.sikrefoedevarer.foedevarestyrelsen.dk

Først publiceret: 6. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret 6. oktober 2023 kl. 9:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

og