De betaler skat af bonus – andre får skattefri rabat

Kunder hos Tryg og Alka får bonus, der betyder, at folkepensionister skal aflevere op til 60 procent i skat og nedsættelse af pensionstillæg - men hos LB Forsikring får kunderne lov til at beholde hele den rabat, de får.

Får du bonus eller rabat hos dit forsikringsselskab? Det har stor betydning for, hvad der økonomisk er mest favorabelt.

Pensioneret lærer Mogens Borup Christensen undrede sig, da han forleden læste nyheder fra Faglige Seniorer.

Han studsede over, at kunder hos forsikringsselskabet Tryg risikerer at skulle aflevere det meste af deres bonus fra TryghedsGruppen igen. De skal betale skat af beløbet, og det kan føre til nedsættelse af deres pensionstillæg.

Mogens Borup Christensen har nemlig aldrig afleveret noget som helst af sin rabat fra LB Forsikring. Han beholder selv hele beløbet.

Mogens Borup Christensen fra Strandby i Nordjylland har opdaget en forskel på forsikringsselskaber. TryghedsGruppens bonusmodel indebærer, at bonussen både er skattepligtig og indgår ved beregning af pensionstillæg.

Sådan er det ikke med rabatten hos LB Forsikring.

Ingen udbetaling i år hos LB

Men der er også andre forskelle på de to forsikringsselskaber.

LB Forsikring udbetaler slet ingen ”loyalitetsrabat” i år. Det skyldes, at der var mange skader i fjor og store prisstigninger.

LB har ellers udbetalt rabatten år efter år i mange år. Satsen afhænger blandt andet af, hvor længe folk har været kunder i selskabet.

Rabatten svinger fra 2 til 5 procent. Man skal have været kunde i +15 år for at få den højeste rabat.

Læs også: Loyalitetsrabatten vender tilbage i 2024 

TryghedsGruppen udbetaler i år

Kunderne hos Tryg, Alka, FDM Forsikring og andre samarbejdspartnere får bonus – også i år. Den er på 6 procent af, hvad de betalte i præmier i fjor.

Udbetalingen er uafhængig af, hvor længe folk har været kunder i selskabet. Alle får. Dog udbetales bonus ikke, hvis beløbet er på 75 kroner eller mindre.

Højesteret har tidligere i år stadfæstet, at der skal betales skat af beløbet som personlig indkomst og ikke som aktieindkomst. Skatten vil typisk ligge omkring 38 prcent. I værste fald skal nogle også betale topskat af bonussen

Desuden får beløbet fuld gennemslagskraft i forhold til beregning af pensionstillæg. Samlet kan det føre til, at seniorer skal aflevere samlet 60 procent af bonussen i skat og nedsat pensionstillæg.

Læs også: Sagen om beskatning af medlemsbonus 

Sådan gør Tryg

Hvis Tryg gav rabat på forsikringer, så kunne kunder ligesom hos LB beholde hele beløbet selv. Men konstruktionen er, at det ikke er forsikringsselskabet Tryg, der udbetaler bonussen. Det er er derimod TryghedsGruppen, som alle forsikringstagere i Tryg, Alka eller Trygs samarbejdspartnere er medlem af.

TryghedsGruppen er aktionær i Tryg. Det er udbytter fra forsikringsselskabet, som blandt andet udbetales som bonus.

“Vi overvejer løbende, om bonusordningen kan tilrettelægges anderledes. Men for nu fortsætter ordningen uændret,” oplyser Robert Neimanas, der er pressechef i TryghedsGruppen.

Læs også: Bonus i Tryg

Ingen aktionærer, kun medlemmer

LB Forsikring udbetaler ikke ”bonus”, men giver rabat.  Den slags rabatter på varer og ydelser er ikke en indkomst. Derfor skal den ikke beskattes, og den får ingen betydning for folkepension.

“Det er bestyrelsen, der én gang årligt i december vurderer, om der er grundlag for at udbetale loyalitetsrabat,” siger Line Ernlund, der er pressechef i LB Forsikring.

LB Forsikring er et medlemsejet forsikringsaktieselskab, der består af forsikringsgrupperne Lærerstandens Brandforsikring, Runa Forsikring, Bauta Forsikring, LB Forsikring til PFA og LB Erhverv.

Læs også: LB Forsikring

Andre selskaber

GF Forsikring er et andet selskab, som betaler penge tilbage til medlemmerne. Det sker som overskudsdeling.

Kunderne får pengene som rabat på deres forsikringer. Derfor skal de ikke betale skat, og det her heller ingen betydning for folkepension.

Læs også: Overskudsdeling i GF

Først publiceret: 28. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 28. september 2023 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og