Nem slægtsforskning hjemme fra din egen stue

Du kan finde frem til dine forfædre med enkelte klik på internettet - hvem ved, måske gemmer dine slægtninge på glemte historier? Find ud af det her.

Der findes forskellige databaser, som har det tilfælles, at de har med de oprindelige, indscannede kilder at gøre. Du kan hjemme hos dig selv og i eget tempo navigere rundt i dem.

Mediestream

Mediestream Folkebibliotek giver adgang til udvalgte danske historiske aviser fra 1922 til 2001, som kan downloades og læses.

Tjenesten indeholder 6,5 mio. avissider fordelt på 67 titler, og der er desuden fri adgang til alle digitaliserede aviser, der er mere end 100 år.

Søgning: I Mediestream søges i alle tilgængelige oplysninger, så en søgning omfatter i udgangspunktet alle avissider, også dem, der er beskyttet af ophavsret. Man kan afgrænse søgningen til kun at vise resultater, der er adgang til ved at sætte kryds i ‘Søg kun i det, du har adgang til’.

Arkivalieronline

På Arkivalieronline finder du alle digitaliserede dokumenter fra Kirkebøger, Folketællinger, Lægdsruller og Skrifter. Du skal vælge et emne, og så sendes du videre til Arkivalieronline.

Søgning: Vælger du Folketællinger, så kan du finde oplysninger om alder, erhverv, civilstatus og hvem en person boede sammen med. Folketællingerne er inddelt i Hovedstad, købsstader, landdistrikter/sognelister, Færøerne og Grønland.

En kirkebog er en protokol med oplysninger om de kirkelige handlinger i et sogn med fødte/døbte, konfirmerede, trolovede, viede og døde/begravede. For at kunne bruge kirkebøgerne skal du vide, hvilket sogn du vil se.

Når man har valgt den periode, man vil kigge i, så er alle kirkebøger bygget sådan op, at fødte, døde, viede, trolovede og konfirmerede hver har deres afsnit.

Lægdsruller viser soldaterudskrivningens historie og Skifter er forskellige skiftsarkivalier fra hele Danmark.

Danmark set fra luften

I Danmark set fra luften findes Det Kgl. Biblioteks samling af digitaliserede luftsfotos. Luftfotos er typisk billeder taget fra luften af byer og gårde.

Søgning: Du søger ved at zoome ind på Danmarkskortet. Leder du efter specifikke gårde eller huse, hvor din familie har boet, så kan du søge på gårdnavnet eller et matrikelnummer.

Billedsamlingen

Billedsamlingen består af digitaliserede kobberstik, tegninger og alle former for fotografier. Der er mere end 330.000 billeder tilgængelige, og løbende vil flere blive digitaliseret.

Søgning: Skriv dine signifikante søgeord i søgefeltet. Skriver du flere søgeord i søgefeltet opfattes de automatisk med “og” mellem ordene. Du kan afgrænse søgningen ved at angive en tidsperiode.

Arkiv.dk

I Arkiv.dk søges i materiale, der opbevares på mere end 580 danske lokal- og stadsarkiver samt et mindre antal specialsamlinger. Den første gang skal du oprette dig som bruger.

Søgning: Brug ‘Udvidet søgning’, hvor du kan vælge, hvilket arkiv, som du vil søge i, årstal m.m. Kender du ikke arkivets præcise navn, så skriv i stedet stednavn for arkivet, så bliver dine valgmuligheder indsnævret.

Der søges i al synlig tekst og kun nøjagtig på det ord, som du har skrevet i søgefeltet. Desuden kan du vælge kun at få vist resultater, som kun har billeder, filmklip, lydklip eller kilde tilknyttet.

Via nedenstående film kan du blive klogere på, hvad kilderne indeholder, hvordan du tilgår dem samt få gode søgetips.

Kilde: ekursus.nu

Først publiceret: 19. september 2023
Artiklen er sidst opdateret 19. september 2023 kl. 11:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

og