Hackertruslen i dit hjem: Sådan modstår du angreb

Alt for mange danskere bekymrer sig ikke om it-sikkerheden i deres smarte apparater i hjemmet, selv om de potentielt udgør en risiko for hackerangreb.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ingeniørforeningen IDA, viser, at 54 procent af alle danskere har installeret et eller flere smarte apparater i hjemmet – også kendt som Internet of Things (IoT).

Lige over halvdelen af alle danskerne har smarte apparater i hjemmet, som for eksempel køleskabe, fjernsyn, tyverialarmer og varmepumper, der er tilsluttet internettet og kan styres gennem en app på mobiltelefonen.

Alligevel er det kun halvdelen af dem, som bekymrer sig om it-sikkerheden ved disse apparater – også selv om de potentielt kan hackes.

Det stopper faktisk ikke der, for når de har hacket sig ind i dem, kan de også skaffe sig adgang til øvrige enheder på dit netværk.

Det kan eksempelvis være din computer, advarer Jørn Guldberg, der er ekspert i it-sikkerhed for IDA.

“It-kriminelle behøver kun at komme ind ét sted for at få adgang til resten af dit netværk. På den måde kan de kompromittere sikkerheden på din computer eller slå din indbrudsalarm fra,” siger Jørn Guldberg.

It-ekspertens råd

Jørn Guldberg forklarer, at nogle producenter er bedre end andre til at foretage løbende sikkerhedsopdateringer af softwaren i apparaterne, men at man også selv bør gøre en indsats for at holde dem opdateret og beskyttet med stærke kodeord.

“Helt generelt har de store producenter en højere sikkerhedsstandard end de mere ukendte mærker. Mit råd er at beskytte alle dine smarte apparater med kodeord og opdatere softwaren løbende, hvis den ikke selv gør det. Og sluk apparaterne, hvis du ikke bruger dem,” siger Jørn Guldberg.

Det kan du gøre for at undgå hackerangreb

  • Sørg for at købe kvalitetsprodukter fra anerkendte producenter.
  • Overvej om det er vigtigt for dig, at produktet kan gå på nettet.
  • Vælg stærke kodeord.
  • Slå funktioner fra eller sluk enheden, når den ikke er i brug.
  • Sørg for at lave sikkerhedsopdateringer og undersøg, om du kan slå automatisk opdatering til.
  • Tjek om dit wifi-netværk er sikkert og lav dit eget kodeord.

Først publiceret: 16. august 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. august 2023 kl. 8:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og