Muskelgigt: Hold øje med disse symptomer

Muskelgigt er en gigtsygdom, der påvirker omkring 2.500 danskere årligt. Symptomerne omfatter smerter, der føles som muskelsmerter og mærkes primært i skuldre, bækken, ryg og nakke.

Muskelgigt kan være en smertefuld og forstyrrende tilstand, der påvirker mange mennesker, især ældre voksne.

Hvis du oplever muskelsmerter og ønsker at lære mere om muskelgigt, er du kommet til det rette sted.

Denne guide giver dig en overskuelig forståelse af muskelgigt ved at besvare vigtige spørgsmål om, hvem der bliver ramt, symptomerne, hvornår du skal søge lægehjælp, hvordan diagnosen stilles, og hvordan muskelgigt kan behandles.

Alt du bør vide om muskelgigt

Hvem bliver ramt af muskelgigt?

Muskelgigt kan ramme mennesker i alle aldre, men det er mere udbredt hos ældre voksne, især kvinder. Sygdommen forekommer ofte hos personer over 50 år og rammer hyppigst i 70’erne.

Hvorfor bliver man ramt af sygdommen?

Muskelgigt er en kompleks sygdom, hvor kroppens immunsystem angriber sunde væv som muskler, sener og ledbånd. Årsagen til denne autoimmune reaktion er endnu ukendt, men genetiske og miljømæssige faktorer spiller en rolle.

Muskelgigt er også forbundet med inflammation i blodkarrene, kendt som kæmpecelle-karbetændelse. Det er vigtigt at bemærke, at muskelgigt ikke skyldes almindelig slid eller skader på musklerne.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på muskelgigt kan variere, men de mest almindelige er smerter, der føles som muskelsmerter. Disse smerter opstår typisk i områder som skuldre, bækken, ryg og nakke. De kan være til stede på begge sider af kroppen og kan variere i intensitet og placering. Nogle mennesker oplever også træthed og vægttab i forbindelse med muskelgigt.

Hvornår skal man gå til lægen?

Hvis du oplever vedvarende eller bekymrende smerter i musklerne, især i de nævnte områder, er det vigtigt at opsøge lægehjælp. Det er også tilrådeligt at søge læge, hvis smerterne forværres, påvirker din daglige funktion eller hvis du oplever andre symptomer som hovedpine, problemer med at tygge maden eller synproblemer.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen muskelgigt stilles normalt gennem en kombination af en læges vurdering af symptomer, en klinisk undersøgelse og forskellige tests. Blodprøver kan hjælpe med at identificere tegn på betændelsestilstande, og ultralydsscanning kan bruges til at undersøge forandringer i muskler og blodkar.

Hvordan behandles muskelgigt?

Behandlingen af muskelgigt sigter mod at lindre symptomer og reducere betændelse. En almindelig behandling er anvendelsen af medicin kaldet prednisolon, der tages i tabletform. Doseringen kan variere afhængigt af sværhedsgraden af sygdommen. Det er vigtigt at følge lægens anvisninger og regelmæssigt evaluere behandlingen for at justere dosering og håndtere eventuelle bivirkninger.

Først publiceret: 2. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret 2. juni 2023 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og