Klaus Riskær i retten – anklages for at have blæst på dom i ti år

Fra fængslet i Sdr. Omme blev erhvervsmanden hyret som konsulent i selskabet Reboot, som ejes af tre sønner.

Siden en dom for bedrageri og mandatsvig i 2008 har erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen ikke måttet lede en virksomhed.

Mandag indfinder han sig i et retslokale i Københavns Byret, fordi anklagemyndigheden mener, at han i godt ti år ikke har kunnet holde sig på måtten.

Mens han afsonede straffen i fængslet i Sdr. Omme og i årene efter løsladelsen, var han den reelle leder af anpartsselskabet Reboot, hævder to anklagere – og derfor skal han straffes.

Selv siger den tiltalte ikke noget ved sagens start. Kun da retsformanden vil have bekræftet, at han er født i 1955, kommer han med et udbrud – “desværre ja”.

Først når en stribe vidner er blevet afhørt, vil han besvare spørgsmål. Normalt er afhøring af den tiltalte det første, der sker i en straffesag.

Frakendelsen af retten til at være direktør i en virksomhed kom som en sanktion oveni fængselsstraffen på seks år. Indgrebet løber indtil videre.

Men som en del af begrundelsen for en frifindelse siger Riskærs forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, at frakendelsen burde have været ophævet for lang tid siden.

Også af en anden grund skal Riskær frifindes, lyder det:

– Han har ikke foretaget dispositioner af ledelsesmæssig karakter, siger forsvareren.

En håndværker tropper op som vidne og fortæller, at det var Klaus Riskær, han havde kontakt med, da køleanlægget i et vinkølerum i en ejendom på Gammel Strand i indre København skulle repareres.

En e-mail, som anklagerne fremlægger, viser, at det også var Klaus Riskær, der beklagede sig over en fejlagtig rykker.

Selskabet ejes af sønnerne Frederik, Christian og Kristoffer. De betalte hver én krone, da de i 2010 købte et selskab og omdøbte det til Reboot, som betyder genstart.

Blandt de indkaldte vidner er den første direktør, og han spørges blandt andet om navnet.

– Det kunne også have heddet Filliong Gong Gong. Det var ikke et navn, der skulle bruges udadtil, svarer han.

Selv fik han ikke vederlag for sine to år som direktør. Det gjorde derimod den konsulent, der blev hyret. Klaus Riskær fik 60.000 kroner per måned, ligesom selskabet overtog den dømtes tidligere Range Rover og noget indbo fra konkursboet.

– Det var utrolig billigt, mener eksdirektøren, der peger på Riskærs kapacitet og evner til at udvikle nye koncepter. Rollefordelingen var klar, lyder det:

– Det var mig, der satte retningen for, hvor vi skulle hen, siger vidnet.

Han tilføjer i øvrigt, at han ikke kan forestille sig, at konsulenten havde adgang til selskabets bankkonto i Arbejdernes Landsbank.

Men sådan var det i hvert fald under en senere direktør. Og netop den oplysning indgår i baggrunden for, at politiet begyndte at efterforske sagen.

Dommen ventes til februar.

/ritzau/

Først publiceret: 16. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret 16. januar 2023 kl. 15:44