Dronningens nytårstale: 4 facts du ikke kender

Talen trækker tråde tilbage til tidligere konger. Samtidig er der en forbindelse mellem blomsterne og dronningens tøjvalg.

Dronning Margrethe holdte sin første nytårstale i 1972. Her ses hun efter talen sidste år, 2021. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

For mange er det en fast tradition at se dronningens nytårstale klokken 18 nytårsaftensdag.

Og selvom det er en ny tale, dronning Margrethe holder hvert år, er der flere ting, der er “the same procedure as every year”.

Søens folk og buketten

Her er en liste med fire informationer om den traditionsrige tale, som du måske ikke kender til:

1. Sådan opstod traditionen

Nytårstalen som tradition strækker sig tilbage til Christian 9.s såkaldte ”skåltale for fædrelandet”, der første gang blev holdt af kongen tilbage i 1880’erne. Skåltalen blev holdt ved nytårstaflet 1. januar. Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende dagblade at trykke talen.

2. Myten om søens folk

Det er en vedvarende myte, at Dronningen altid i sin tale bruger vendingen at ”sende en hilsen til søens folk”, da det aldrig har været tilfældet.

3. Blomsterne på skrivebordet

Hvert år får Dronningen inden nytårstalen en blomsterbuket, der matcher Dronningens beklædning.

4. “Gud bevare Danmark”

Traditionen med afslutte nytårstalen med de kendte ord stammer fra kong Frederik 8. Det skete første gang i 1909. Senere blev ordene genoptaget af dronningens far, Frederik 9., og endnu fungerer “Gud bevare Danmark” som afslutning på dronningens nytårstaler.

Kilde: Kongehuset

Først publiceret: 21. december 2022
Artiklen er sidst opdateret 21. december 2022 kl. 8:48