Denne gruppe har flere tandproblemer

Ofte forbinder man Parkinson med symptomer som rystelser, dårlig balance og stive led. Men faktisk følger flere problemer med tandsundheden ofte også med diagnosen, viser ny forskning.

”Som Parkinson-patient vil de fleste på et tidspunkt få sværere ved at holde på tandbørsten, eller at få tandbørsten korrekt rundt i munden. Der kan også komme kognitive problemer som demens eller depression, der gør det svært at huske at børste tænder eller have overskud til at gå til tandlægen,” forklarer forsker bag nyt studie.

Parkinson er en såkaldt neurodegenerativ sygdom, hvilket betyder, at nogle af hjernens funktioner langsomt bliver nedbrudt.

Det resulterer blandt andet i, at man begynder at ryste, kan få sværere ved at gå, og at man får dårligere balance, og så kan Parkinsons-symptomerne altså også have konsekvenser for munden og tænderne.

“Hver gang en person uden Parkinsons sygdom får trukket én tand ud, får Parkinson-patienter trukket 1,5 tand ud. Og for hver fyldning er der 1,7 flere fyldninger hos personer med Parkinson,” siger Sara Baram.

Hun er en af forskerne bag et nyt studie om Parkinson sygdom og tandlægebesøg.

Personer med Parkinson kommer desuden ofte mere uregelmæssigt til tandlægen, og de danner ofte mindre spyt end andre, som også kan have betydning for tændernes sundhed.

Parkinsons sygdom er hyppigere hos mænd end hos kvinder, de fleste rammes i 60-62 års alderen. I Danmark lever op til 12.000 mennesker med lidelsen.

Kilde: Københavns Universitet

Først publiceret: 30. november 2022
Artiklen er sidst opdateret 30. november 2022 kl. 9:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og