Hold på varmen: Nu lægger danskerne tæpper i hjemmet

Danskerne energioptimerer nu med tæpper og gardiner på grund af de stigende priser på el og varme, lyder det fra tæppefirma.

De stigende el- og varmepriser har fået danskerne til at tænke over deres energiforbrug.

Og der er meget at hente på både el-, vand- og varmeregningen, uden at man behøver at lave store energioptimerende investeringer i boligen, forklarer rådgiver hos energiselskabet NRGI, Bo Halm Andersen:

“Hvis man ikke kan eller vil ud at bruge mange tusinde kroner på den store energioptimering med solceller eller nye vinduer og døre, kan man stadig spare meget med små justeringer. Man skal tænke mere ligesom mormor gjorde: Koge kartoflerne på eftervarmen og trække gardinerne for vinduerne, når det bliver koldt,” siger Bo Halm Andersen.

Energioptimerere med tæpper og gardiner

Hos landets største frivillige kæde af selvstændige forhandlere inden for tæpper og gardiner, Garant, oplever man, at gulvtæppet er stærkt på vej frem i indretningsbilledet igen.

“Vi ser, at flere og flere overvejer tæppet som et isolerende og energibesparende element i boligen. I løbet af de seneste tre til fire år har vi set et øget fokus på energioptimering, som primært har handlet om at spare på energien af miljømæssige hensyn, men på det seneste ser vi flere, der overvejer økonomien i det,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen, der er kategorichef for tæpper hos Garant.

Bo Halm Andersen oplyser, at tæpper kan være gode til at holde kulden fra kælderen væk, man skal dog aldrig lægge tæpper i selve kælderen, hvis den er fugtig.

“Man kan også overveje at sænke temperaturen bare en grad, når man skal til at tænde for varmen. Det sparer typisk fem procent af regningen i løbet af et år,” siger han.

Oplever mere varme

Når der skrues ned for termostaterne, kan tæpperne faktisk skrue op for, hvor varmt vi oplever et rum, fortæller Kate Hovgaard-Mikkelsen.

“Undersøgelser fra European Carpet Community viser, at vores fødder faktisk oplever, at tæpper hæver temperaturen i et rum med op til to grader. Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvordan en temperatur opleves, men tæpper og bløde underlag generelt føles varmere,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen.

Fremtidens gardiner er energivenlige

Det estimeres, at op mod halvdelen af husets varme forsvinder ud gennem vinduerne. Derfor er gardiner og solafskærmning videreudviklet til at have mere isolerende egenskaber, der kan holde varmen inde i huset.

Der er udviklet nye gardinstoffer med et specielt metalvæv på bagsiden mod glasset, som kan suge varmen fra solens stråler til sig og give den videre ud i boligen, samtidig med, at det holder kulden fra ruden borte.

Tilsvarende er der udviklet foldegardiner med luftlommer, der skaber en isolerende, nærmest termoeffekt, der holder på varmen.

“Energioptimering er generelt blevet et vigtigt parameter for forbrugerne, fordi det også er miljøvenligt at minimere sit energiforbrug. Lige nu handler det også om at spare penge, og det giver det et naturligt boost,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen.

Produktudviklingen blev sat igang med de første energioptimerede gardiner, der blev skabt som en reaktion på 70’ernes oliekrise.

Læs mere om energipriser, spareråd og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 23. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. oktober 2022 kl. 14:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og