Ældreorganisation om omsorgssvigt: Uværdigt

Blev andre plejehjem overvåget, vil man se tilsvarende svigt som dem, TV 2 afslører, mener direktør i ældreorganisationen Faglige Seniorer.

“Jeg er ret sikker på, at man ville se tilsvarende situationer på mange andre plejehjem, hvis man overvågede dem i 28 dage,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

“Det er uværdigt og trist. De fleste på et plejehjem har en demensdiagnose, og derfor er det virkelig trist at se, at personalet ikke kan håndtere de udfordringer, der opstår.”

Det siger direktør i ældreorganisationen Faglige Seniorer Palle Smed om de omsorgssvigt, som TV 2 afslører i dokumentaren “Opråb fra plejehjemmet”.

“Men det er næsten endnu mere utilfredsstillende, at der ikke er sket noget som helst siden den sidste tv2-dokumentar med Else-Marie i Århus,” siger Palle Smed.

“Min holdning er den samme. Det er en kæmpemæssigt ledelsessvigt. Når pårørende klager, er det mange steder som at råbe i vinden. En ansvarlig ledelse ville naturligvis have gået langt mere konkret ind i klagerne og taget dem alvorligt,” lyder det fra direktøren for Faglige Seniorer.

Samme situation på andre plejehjem

Politikere har siden årsskiftet drøftet grundlaget for en ny ældrelov i ældreplejen. Men i følge Faglige Seniorer vil en ny lovgivning ikke ændre grundlæggende på det menneskelige svigt, som TV 2 afslører i dokumentaren.

“Jeg er ret sikker på, at man ville se tilsvarende situationer på mange andre plejehjem, hvis man overvågede dem i 28 dage,” siger Palle Smed.

Vejledning samler støv

Alzheimerforeningen har foreslået, at der bliver gået langt mere systematisk til værks i indsatsen for bedre forhold i ældreplejen som i Sverige, hvor det har været en stor succes.

“Hvis det kan lade sig gøre i Sverige, kan det selvfølgelig også lade sig gøre i Danmark. Desværre samler vejledningen støv i herhjemme,” siger Palle Smed.

“Derfor må vi stille krav om, at kommunerne tager helt anderledes fat. Der kan ikke være 98 forskellige måder at håndtere sagerne på. Politikerne må sørge for, at alle medarbejdere på plejehjemmene har den rigtige tilgang og uddannelse til at hjælpe de ældre med demens på en værdig måde.”

Minister: Medarbejdere uden empati

TV2 dokumentaren “Opråb fra plejehjem” skildrer, hvordan ældre på et plejehjem i Køge bliver udsat for omsorgssvigt, hvor gennemblødte bleer ikke bliver skiftet og medicin ikke bliver givet.

Ifølge ældreminister Astrid Krag er det forfærdelige billeder.

“Det er sårbare ældre, der ikke får den omsorg og pleje, de har brug for, og sådan skal det ikke være i vores ældrepleje, det vil jeg gerne gøre helt klart. Vi kan se medarbejdere i dokumentaren, der hverken har den faglighed eller empati, der skal til, når man arbejder med så sårbare ældre. Ældre er helt afhængige af den hjælp, de får, fordi de er på plejehjem, siger Astrid Krag.

Ansat på 10 minutter

TV 2 har benyttet en muldvarp, der har haft 28 vagter på plejehjemmet. Hun blev trods manglende plejehjemserfaring ansat på ti minutter og beretter om, hvordan beboere ikke får de basale behov opfyldt.

Køge Kommune er tidligere blevet advaret om det konkrete plejehjem af en pårørende til en ældre samt tre bekymringshenvendelser.

Læs mere om omsorg, plejehjem og andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 20. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret 20. oktober 2022 kl. 10:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og