Risiko for forgiftning: Spis dem ikke
Vær varsom med at smage på frø fra bøgetræer, da det kan forårsage akutte forgiftninger hos mennesker.
Mange har gået en efterårstur i bøgeskoven og måske samlet bøgetræets piggede skaller op, taget det trekantede frø (bog) ud, fjernet frøskallen og spist kernen indeni.
Det lyder umiddelbart ikke farligt, men nu viser en risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet, at det ikke er risikofrit at spise frøen.
Hvis du spiser så få som 10, kan det nemlig forårsage akutte forgiftninger hos mennesker.
Symptomer på forgiftning
Hvilket giftstof eller giftstoffer, der forårsager forgiftningerne, er ikke kendt. Den første beskrivelse af forgiftning med bog stammer fra 1795.
I Holland blev flere hundrede mennesker akut syge i 1942 efter at have spist så lidt som 10-20 rå eller varmebehandlede bog.
I bedste fald var symptomerne opkastning og diarré, mens nogle mennesker i værste fald besvimede eller blev bevidstløse. De fleste var friske igen efter et døgn.
I Danmark advarer Giftlinjen om, at forgiftninger kan forekomme efter indtag af større mænger bog, men giftigheden varierer meget.
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at eftersom indtag af blot 10 bog i uheldigste tilfælde kan give forgiftningssymptomer, bør man hverken spise større mængder bog eller bruge dem i madlavningen.
Kilde: food.dtu.dk
Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 25. september 2022
Artiklen er sidst opdateret 23. september 2022 kl. 13:52