Sådan får du succes med nye træer i haven

Vil du have mere liv i haven - også vertikalt - så skal du i gang med at plante træer. Og de kræver noget helt særligt.

Et nyplantet træ kræver nemlig regelmæssig vanding.

Der er noget helt særligt over træerne i haven – der, hvor man kan plukke æbler og blommer i efteråret, se fuglerederne i de nøgne grene om vinteren og være vidne til fugle og egern, der piler rundt mellem de grønne blade om sommeren.

Har du lyst til at nyde endnu mere af ovenstående, så er der flere muligheder for at få plantet nye træer.

Allerførst skal du en tur forbi planteskolen, hvor mange af de træer, du kan erhverve dig, allerede har boet i flere år for at opnå en helt særlig stamina.

“På planteskolerne omplantes både store og små træer hvert fjerde år. Her skæres rødderne lidt tilbage, så de bliver til mange små, fine aktive rødder,” siger indehaver af Sitas Træplanteskole, Mimi Hvass.

Og det er vigtigt.

“Hiver man bare et træ op af jorden efter 30 eller 40 år, vil der måske være ti grove rødder, og de optager ikke nær så meget næring fra jorden, hvis de plantes på ny.”

Sådan gør du

For at give dit nye træ de bedst mulige betingelser for at vokse, skal du grave ud, så plantehullet er to til tre gange større end rodklumpen.

Efterfølgende fylder du det med gennemgravet, porøst muldjord, som de fine rødder kan vokse i. Og så er det heller ikke uvæsentligt, hvor dybt du placerer rodklumpen.

“Rodklumpen skal ikke længere ned end 80 cm. Kommer den længere ned, kan muldjorden omkring den ikke ånde, og så får træet ikke tilstrækkeligt med næring,” forklarer Mimi Hvass.

Det giver ofte sig selv, da træet skal plantes i samme dybde, som det stod i på planteskolen, forklarer Marlene H. Nielsen, som er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

“Man kan ofte se aftegningerne på barken af den nederste del af stammen. Det giver en fin indikation af, hvor meget af stammen, der skal stå under jordhøjde,” siger hun.

Kræver regelmæssig vanding

Hvad vanding angår, så bør du ikke sætte al din lid til de våde vejrguder. Et nyplantet træ kræver nemlig regelmæssig vanding.

“Du skal gerne vande træet mindst en gang om ugen de første to sæsoner, indtil det rigtig har fået fat i jorden. Det er vigtigt at give sig god tid, så vandet får mulighed for at sive helt ned til rødderne. Når det er frostgrader, skal du dog ikke vande,” siger Marlene H. Nielsen.

Det betyder imidlertid ikke, at du skal afholde dig fra at plante træer i vinterhalvåret. Tværtimod, siger Mimi Hvass.

“Det er oplagt at plante træer sent på efteråret og om vinteren, så længe det ikke fryser. Vælger du alligevel – som mange gør – at plante i perioden 1. maj til 1. november, skal du huske at købe et træ, som er forberedt til sommerplantning. De står typisk i kæmpe potter på planteskolerne.”

Har du ikke tålmodighed til at vente 20 år på at se dit nye træ vokse sig stort og flot, kan du skyde genvej og købe et stort træ. Et træ på 12 meter med en trækronediameter på fire eller fem meter, kan nemlig leveres lige til døren med lastbil, men det er ikke helt billigt.

“Et træ af den kaliber kan godt koste i omegnen af 50.000 kroner afhængig af størrelse og art,” siger Mimi Hvass.

Læs mere om have, fritid og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 9. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 9. august 2022 kl. 14:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og