Pensionsmillioner øger ulighed
Kæmpe ulighed blandt ældre: Borgere over 65 år i Gentofte har opsparet tre gange så meget til deres seniorliv som jævnaldrende på Læsø. Se om du bor blandt pensionsmillionærer.
De 65plus-årige i Gentofte Kommune har i gennemsnit opsparet en ikke-beskattet pensionsformue på næsten 2,4 millioner.
Det er omtrentlig tre gange så meget som på Læsø, hvor den gennemsnitlige pensionsionsformue ligger på lidt over 800.000 kr. for +65-årige.
Det viser en ny opgørelse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Tallene afslører generelt store forskelle på land og by. De voldsomme pensionsformuer findes især hos seniorer nord og vest for København.
De mindre formuer indehaves navnlig af ældre i landets yderkanter.
Forskellene på pensionsformuerne er større end forskellene på indtægterne. Borgere i Gentofte har eksempelvis i gennemsnit en indkomst, der ”kun” er lidt mere end dobbelt så høj som på Læsø. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
”Dermed kan pensionsformuerne være med at gøre uligheden endnu større i pensionisttilværelsen end blandt erhvervsaktive. Pensionsopsparingen har væsentlig betydning for livsvilkår og forbrugsmuligheder,” siger professor Kurt Houlberg fra VIVE.
Forskelle på friværdier
Tallene omfatter kun formue i pensionsordninger. På mange af stederne med stor pensionsopsparing har borgerne også høje friværdier i boliger. I Gentofte er den på over 6,5 millioner og på Læsø på knap 600.000 kr. Det viser tal fra Realkredit Danmark. Friværdier kan belånes og dermed øge forbrugsmulighederne.
Kurt Houlberg siger, at det også kan være vigtigt at se på, hvor længe folk lever, og hvor mange år pensionsformuen derfor skal strække over.
Gentofte er den danske kommune med næstlængst middellevetid – op mod 84 år.
Danmarks Statistik opgør ikke levetid for Læsø, fordi der bor forholdsvis få personer. Men for eksempel på Lolland, hvor pensionsformuerne også er forholdsvis små, er middellevetiden under 79 år.
”Men der vil stadig være store forskelle i de årlige pensionsudbetalinger mellem land og by, også når der tages hensyn til, hvor længe folk lever,” siger Kurt Houlberg.
Kommission vil dæmpe forskelle
En pensionskommission har i foråret givet forslag til ændringer i det danske pensionssystem. En af ideerne kan ifølge Kurt Houlberg være med til at dæmpe forskelle i pensionsformuer.
Det er et forslag om, at personer med ingen eller begrænsede pensionsindbetalinger skal pålægges et ekstra ATP-bidrag på 3,3 % af indkomsten.
Men Kurt Houlberg siger, at der også er forslag, som går den modsatte vej i forhold til pensionisters indkomster. Kommissionen vil udfase varmetillæg, fjerne mediecheck og justere boligydelse.
”Det er svært at vurdere de samlede virkninger af forslagene, og vi ved ikke, hvor mange af ideerne, som politikerne vælger at gennemføre,” siger Kurt Houlberg.
Aldersopsparing undtaget
De allerfleste indbetalinger til pension giver et skattefradrag, og til gengæld trækkes der senere skat af udbetalingerne fra ordningerne. Det er alle de dermed ikke-beskattede pensionsformuer, som indgår i den aktuelle analyse.
Men der findes også ordninger, som ikke giver skattefradrag, og hvor de senere udbetalinger foregår skattefrit. Det gælder især aldersopsparing. Formuerne i de ordninger indgår ikke i undersøgelsen. Men de udgør også en begrænset del af den samlede pensionsformue.
Forskerne har ikke medtaget de beskattede pensionsformuer, fordi hovedsigtet med analysen var at se på kommunernes indtægter fra pensionsordninger, når folk begynder at få dem udbetalt.
Her har de mest – og mindst
De fem kommuner med højeste pensionsformuer for 65+-årige
- Gentofte 2.374.000 kr.
- Rudersdal 2.249.000 kr.
- Hørsholm 2.139.000 kr.
- Lyngby-Taarbæk 1.929.000 kr.
- Furesø 1.926.000 kr.
De fem kommuner med laveste pensionsformuer for 65+-årige
- Læsø 815.000 kr.
- Langeland 840.000 kr.
- Ærø 849.000 kr.
- Morsø 889.000 kr.
- Lolland 924.000 kr.
Tallene er gennemsnitlig ikke-beskattet pensionsformue pr. 65+-årige i 2020. Kilde: VIVE
Så stor er pensionsformuerne, der hvor du bor
Kilde: VIVE
Læs mere om økonomi, oplevelser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 2. august 2022
Artiklen er sidst opdateret 2. august 2022 kl. 12:59