Sådan gør du bilen ferieklar

Kør-selv-ferie er blandt danskernes foretrukne ferieformer, og det skyldes ifølge turismeforsker forsigtighed ovenpå coronapandemien. Flere danskere får kontrolleret bilen inden ferien, erfarer værkstedskæde.

Flere får tjekket bilen på et autoværksted før bilferien.

Efter to somre med coronapandemi foretrækker 27 procent af danskerne nu kør-selv-ferie som ferieform, viser en ny YouGov-undersøgelse.

Inden bilen ruller mod udlandet, slår flere et smut forbi det lokale værksted, og sidste år fik fire gange så mange danskere foretaget et såkaldt ”ferietjek” af bilen i forhold til i 2018. Det viser en opgørelse fra Hella Service Parter, der har 330 værksteder i Danmark.

7 ting, der gør din bil ferieklar

Sådan gør du bilen klar til ferien:

  1. Motorolien tjekkes, når bilen er kold, og skal være på maksimummærket på målepinden.
  2. Sikr dig, at der er nok sprinklervæske på bilen.
  3. Tjek at bremsevæsken er ved maksimumstregen i den gennemsigtige beholder.
  4. Kølervæske bør du også tjekke for at sikre, at motoren ikke bliver overophedet i sommervarmen – den skal stå mellem minimum og maksimum.
  5. Skift til sommerdæk, hvis det ikke allerede er gjort, for at undgå at slide bilens dæk unødigt på den lange køretur, og tjek dækmønster for slitage.
  6. Dæktrykket skal være en anelse højere end normalt, når der er oppakning på bilen, så du bør sikre dig, at dækkene ikke mangler luft. I bilens manual kan du finde det optimale dæktryk.
  7. Gennem et skueglas kan du tjekke batteriet. Der skal være en grøn rund ring, som fortæller, at batteriet er ok.

Føler du dig ikke tryg ved selv at gøre bilen klar til ferie, kan du opsøge din lokale mekaniker.

“Med coronaens nedblussen og stigningen i kør-selv-ferier forventer vi, at endnu flere vil være opmærksomme på at få kontrolleret bilen i år. Det skaber tryghed at sikre bilens vitale dele, for hvis først mekaniske dele bliver nedslidte eller defekte, så er ferien måske også ødelagt,” siger Linda Vestergaard, kædechef hos Hella Service Partner.

Sikkerhed er vigtigst

Ifølge Henrik Halkier, der er professor i turisme ved Aalborg Universitet, er sikkerhed alfa og omega for mange i valget af ferieform i øjeblikket.

“Bilen er attraktiv på ferien set i lyset af coronapandemien. Mange prioriterer af forsigtighedshensyn at rejse for sig selv i en beskyttet boble med afstand til fremmede i modsætning til i et fly eller tog. I den sammenhæng er det oplagt at forberede sig godt med en forhåndskontrol af bilen,” fortæller Henrik Halkier.

Tjekker aircondition

Ligesom med ferietjek fik fire gange flere tjekket bilens airconditionanlæg i 2021 end i 2018 ifølge Hella Service Partners opgørelse. Eksempelvis foretager Autospecialisten Aalborg i Vodskov mange tjek af airconditionanlæg.

“Folk er måske lidt mere bakterie- og virusforskrækkede oven på corona, og det kan være med til at forklare, at flere prioriterer service, rens og kontrol af bilens aircondition, som reducerer udskillelsen af bakterier i bilens kabine og forbedrer indeklimaet, siger Jan Storgaard, der er mekaniker og indehaver af Autospecialisten Aalborg.

Ifølge Jan Storgaard er det en god idé at få bilen kontrolleret senest en måned før kør-selv-ferien, og alternativt kan man selv gå bilen efter.

Læs mere om ferie, rejser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 22. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 25. juli 2022 kl. 10:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og