Sønnerne var hos Povl Dissing, da han døde

Efter en hjerneblødning mistede Povl Dissing hørelse og evnen til at synge i 2017. I går døde han med sine to sønner ved sin side. Se og hør Dissing synge sine berømte sange "Giv mig en hest mor", "25 minutter endnu" og "Om lidt er kaffen klar" i artiklen.

Den legendariske troubadour døde efter længere tids sygdom. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Povl Dissing er død mandag aften efter længere tids sygdom.

Hans to musiker-sønner, Rasmus og Jonas, var hos deres far, da han gik bort i hjemmet i Hundested, fortæller hans familie. Povl Dissing blev 84 år.

Sønnerne Rasmus og Jonas fik han i ægteskabet med sin første kone, Jette, og sin anden hustru, Pia Jacobæus.

Sangeren og troubadouren blev tilbage i 2017 ramt af en hjerneblødning, da han under et ophold i Spanien faldt og slog hovedet ned i et marmorgulv. Ulykken ændrede hans liv. Han blev døv på begge ører og måtte lægge karrieren som aktiv musiker på hylden. Noget, der plagede ham i flere år.

Senere fik Povl Dissing heldigvis hørelsen tilbage ved hjælp af et såkaldt cochlear implantat, men hjerneblødningen betød, at han desværre aldrig kom til at synge igen.

Lang karriere

Povl Dissing har en meget lang karriere bag sig bl.a. som protestsanger. Men mange husker ham især for samarbejdet med forfatteren Benny Andersen. Ikke mindst den fantastiske og poetiske sang, “Svantes lykkelige dag” med de berømte ord “om lidt er kaffen klar…”.

Det er næsten fire år siden digteren og poeten Benny Andersen blev begravet fra Sorgenfri Kirke. Her deltog Povl Dissing selvfølgelig også, og allerede dengang var sangeren plaget af hjerneblødningen året før.

Povl Dissings liv og karriere

Povl Dissing blev født 27. januar 1938 i Stavnsholt. Han var en af Danmarks største visesangere.

Han er en troubadour med en karakteristisk stemme, der har leveret mange ørehængere – som Shel Silverstein-fortolkningen "25 minutter endnu". Han indledte sin karriere i midten af 1950'erne som trompetist i jazzorkestret "Mandagsorkestret". Senere blev det blues- og folkemusik.

Gik år før anerkendelse

Der gik nogle år, før Dissing opnåede den brede anerkendelse, han nyder i dag. Mange havde svært ved at forstå hans hæse og teatralske fremførelser af sange fra den danske sangskat. En del syntes ikke, han behandlede dem med værdighed, andre troede, han gjorde grin med dem. Mange har hørt optagelsen fra '65 med Dissings "Ak nej mor, gi' mig en hest mor", hvor publikum griner flere gange undervejs. Povl Dissing spillede de gamle sange, som om det var amerikanske bluesnumre. Det var yderst kontroversielt midt i 60'erne.

I slutningen af 60'erne indspillede Povl Dissing en række Shel Silverstein-numre oversat til dansk af Thøger Olesen. Han blev bl.a. bakket op af gruppen Beefeaters. De indspilninger står som nogle af de centrale i dansk beat. Fx "Den grimmeste mand i byen" og "Kvælerslangen". Desuden var Beefeaters backing på Dissings album "Dissing", i folkemunde Nøgne øjne, ifølge Dansk Rockleksikon "Kunst og skønhed på et meget højt plan".[2] Dissing turnerede og indspillede tillige med Burnin Red Ivanhoe (albummet 6 Elefantskovcikadeviser) og Peter Thorup (bl.a. Yderst ude).

Lykkeligt samarbejde

Men det er gennem et tæt samarbejde med Benny Andersen fx i Svantes viser i 1973, at Povl Dissing langsomt nærmest er blevet folkekær. Tre sange fra deres anden plade Oven visse vande samt "Svantes lykkelige dag" er med i Højskolesangbogen. Povl Dissings sang klæder viserne så godt, at han for mange er uløseligt knyttet til dem.

Povl Dissing har medvirket i mange teaterstykker, film og tv-arbejder, heriblandt Lokomotivet Thomas og hans venner, hvor han lagde stemme til de første og de nyeste sæsoner. Han har udgivet ca. 25 album og har arbejdet sammen med bl.a. "Fuzzy", Peter Thorup og Benny Andersen. Han har tillige medvirket på henved 100 andre album i alle rytmiske og melodiske genrer.

I de senere år har Povl Dissing også spillet sammen med sine sønner, Rasmus og Jonas, samt Las Nissen i kvartetten Dissing, Dissing, Las og Dissing.

Kilde: Wikipedia

Se og hør Povl Dissing i den morsomme og fantastiske “25 minutter endnu”:

Se og hør en af Povl Dissings mest elskede sange “Svantes lykkelige dag” med den berømte sætning “om lidt er kaffen klar”.

Og til sidst: Povl Dissings sang “Giv mig en hest mor”:

Først publiceret: 19. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 22. juli 2022 kl. 14:11

Se, hvad vi ellers skriver om: