Anker hyldes ved berømt værtshus

På Anker Jørgensens 100-års dag blev det afsløret, at han får en mindeplade ved det legendariske "Rottehullet" på Christianshavn.

Når turister skal opleve “Rottehullet” fra den danske tv-serie “Huset på Christianshavn”, vil de fremover opdage, at en tidligere statsminister har tilbragt nogle af sine første barndomsår netop her.

For selv om de fleste nok forbinder den afdøde socialdemokrat Anker Jørgensen med Sydhavn, så begyndte hans liv på Amager.

Han blev for præcis 100 år siden onsdag født i en kolonihave på Amager, men et år efter flyttede hans mor i en lille lejlighed i Amagergade 4B.

Adressen dannede senere ramme for den populære serie “Huset på Christianshavn”.

Mindeplade på facaden

Det er også denne lokation, der nu får en mindeplade for Anker Jørgensen på bygningsfacaden. Det skriver Berlingske.

På pladen skal der blandt andet stå “Til minde om arbejderen, tillidsmanden og tidligere statsminister Anker Jørgensen, der levede nogle af sine første år i dette hus”.

Ankers egen ide

Idéen om at få en mindeplade på Amagergade er dog langtfra ny. Den blev allerede vækket af hovedpersonen selv i 1990’erne. Det fortæller Asbjørn Kaasgaard.

Han er formand for Christianshavns Lokalhistoriske Forening, der har taget initiativ til mindepladen.

“Anker Jørgensen var i forbindelse med, at Alex Frank Larsen (journalist og forfatter, red.) skrev hans biografi, rundt på steder fra hans barndom. Mens han var her, sagde han, “hvorfor hænger der ikke en mindeplade for mig?”.

“Det var måske sagt med et smil, men vi tænkte: “Det kunne da godt være”. Men vi gjorde ikke noget ved det. Men så talte vi om, at man kunne gøre noget ved det nu ved hans 100 års,! siger Asbjørn Kaasgaard til Ritzau.

Afsløres i august

På grund af sommerferie kommer mindepladen ikke op før 24. august.

Ved afsløringen af pladen vil Alex Frank Larsen holde foredrag om Anker Jørgensen i Beboerhuset.

Anker Jørgensen var formand for Socialdemokratiet fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.

Han døde 20. marts 2016 i en alder af 93 år.

Læs mere om kendte, politik og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

 

Først publiceret: 13. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret 18. juli 2022 kl. 8:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og