Pas på fupbutikker, når du går på udsalg på nettet

Se de 5 tegn: Sådan undgår du at blive snydt, modtage dårlige kopivarer eller få tilbudt varer, der aldrig bliver leveret.

Hold da op et godt tilbud, tænker du måske. Men pas på! Det kan være en fupbutik.

Udenlandske fupbutikker ligner efterhånden de almindelige netbutikker til forveksling, og de bliver bedre og bedre til at efterligne lovlydige butikker.

Selvom du er vant til at handle på nettet, skal du være opmærksom, så du ikke falder for fupbutikkernes tricks.

Er det en fupbutik? Kend de 5 tegn

1. Ingen kontaktoplysninger i bunden af siden eller under ”om os”

Fupbutikker har sjældent kontaktoplysninger til virksomheden. Inden du handler bør du undersøge:

 • Er der oplyst en adresse, telefonnummer eller e-mail? Hvis der kun en elektronisk kontaktformular eller slet ingen kontaktmuligheder, bør du udlade at handle der.
 • Er mailadressen fra en gratis mailadresse som hotmail eller gmail?
 • Hvad står der på siden “Om os”? De fleste rigtige web-butikker skriver lidt om sig selv, men det bruger fupbutikker sjældent energi på.
 • Er der et CVR-nummer? Hvis webshoppen er dansk, skal du kigge efter det 8-cifrede CVR-nummer

2. Dårligt sprog og grammatik

En fupbutik tilbyder ofte kendte varemærker til en pris, som ligger et godt stykke under normalprisen. Sproget på hjemmesiden er oversat af en maskine, fordi de udenlandske svindlere ikke kan dansk. Vær opmærksom på:

 • Er der sprogfejl med dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl?
 • Hvordan er sproget under ”Om os”? Hvis fupbutikken har en “Om os” side indeholder den tit stavefejl og er dårligt oversat til dansk.

3. Skæve priser og alle varer på tilbud

Fupbutikkernes priser er ofte for gode til at være sandt. Vær opmærksom på:

 • Har hjemmesiden skæve priser? Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned. Derfor ser du sjældent priser som 299 kroner eller 749 kroner på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som for eksempel 243,67 kroner.
 • Er alle varer på tilbud? Fupbutikker elsker tilbud. Ikke nok med at de typisk sælger mærkevarer som Burberry, Mulberry og Nike til priser langt under normalprisen for den ægte vare; de har også tilbud på alle varer.
 • Er tilbuddet for godt til at være sandt? Fupbutikker sælger ofte varerne meget billigt. Hvis varerne er meget billigere end andre steder, kan det være et tegn på, at varerne er kopivarer, eller at du aldrig vil modtage varen.

4. Mærkelige hjemmesideadresser, som ikke bruger https

Hjemmesidens adresse kan afsløre, om det er en fupbutik:

 • Passer webadresse til det, internetbutikken sælger? Rigtige butikker har som regel meget simple webadresser – ofte er det kun butikkens navn. Fupbutikkers webadresser er ofte længere og uden sammenhæng med de varer, der sælges i butikken.
 • Har hjemmesiden https eller http? Det lille ekstra s er vigtigt, fordi det betyder, at der er et certifikat som sikrer, at du ikke kan få aflurer dine oplysninger. Er der https, ser det sådan ud: https://fagligsenior.dk/

5. Dårlige anmeldelser fra andre

Du er nok ikke den første, der er ved at blive snydt af fupbutikken. Undersøg derfor, om andre har dårlige erfaringer med webshoppen.

 • Kommer der dårlige anmeldelser og advarsler frem, når du søger på webshoppens navn på Google?
 • Er der dårlige anmeldelser af webshoppen på Trustpilot?
 • Er der sider eller grupper på Facebook, som advarer mod webshoppen?

Kig efter e-mærket

E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Har webshoppen et e-mærke, kan du se, at den lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav. Når du klikker på mærket, er der et link til certifikatet. Dermed er du sikker på, at E-mærket er korrekt.

Med e-mærket har du en beskyttelse på 10.000 kroner per handel. Butikkerne kontrolleres løbende og opstår der problemer, hjælper e-mærkets jurister gratis.
e-mærket er en frivillig certificeringsordning, derfor er det ikke alle danske webshops, der har e-mærket.

Du kan se alle danske webshops med e-mærke her

Gode råd fra politiet

Video fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om, hvordan du spotter en fupbutik.

Kan du handle sikkert på nettet?

SIKKER NETHANDELHandler du på nettet? Så kan du her få et par gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt. 1. Tjek om hjemmesiden har https. Så kan ingen aflure, hvad du gør. 2. Tjek om hjemmesiden er e-mærket. Det er en sikkerhed for, at butikken overholder en række krav. 3. Tjek om du kan kontakte butikken. Er der kun en elektronisk kontaktformular, bør du være opmærksom. 4. Tjek anmeldelser af butikken. Hvad har andre haft af gode eller dårlige oplevelser, når de har handlet på siden? 5. Tjek www.sikkerdigital.dk og find flere gode råd.

Slået op af Sydsjællands Politi i Mandag den 18. marts 2019

Læs mere om nethandel, oplevelser og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 28. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 29. juni 2022 kl. 11:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og