Find strømslugerne i dit hjem
Mange danskere kan reducere deres elforbrug med en tredjedel. Videncentret Bolius har fundet en række strømslugere i dit hjem. Læs, hvordan du sparer på strømmen.
Du kan spare mange penge på din elregning, hvis du ændrer adfærd og køber det mest energibesparende elektronik og de mest energirigtige hårde hvidevarer.
En gennemsnitsdansker bruger 1.500 kWh om året i sit hjem, men ifølge Energistyrelsen kan du reducere det med en tredjedel til 1.000 kWh om året.
Med en kWh-pris på 2,75 kr. bruger en gennemsnitsdansker cirka 4.125 kr. om året på el, mens en gennemsnitsfamilie har en årlig elregning på omkring 11.000 kr. Du og din familie kan se frem til en elregning, der er næsten 3.700 kr. lavere om året, hvis I nedsætter jeres forbrug med en tredjedel.
Det er svært at spare lige så meget, hvis du bor alene, da noget forbrug som køleskab og fjernsyn er næsten ens, uanset om man er en eller flere i husstanden.
Prisen på el har svinget meget i slutningen af 2021 og begyndelsen af 2022 og har været helt oppe på 5-8 kr. pr. kWh, Med en sådan pris bliver din besparelse markant større ved at nedsætte dit forbrug.
Sådan kan du minimere dit elforbrug
Videncentret Bolius har fundet en række ting herunder, hvor du kan nedsætte elforbruget mest muligt. Generelt handler det dog om at købe produkter med bedst muligt energimærke samt bruge apparaterne mindst muligt derhjemme.
Du kan også prøve Sparenergi.dk’s beregner, hvor du kan beregne flere apparaters energiforbrug og din eventuelle besparelse.
Tør tøj uden tørretumbler
En af de største strømslugere i din bolig er tørretumbleren.
Spar op til 1.500 kr. på et år ved at hænge tøj til tørre i stedet for at tumble det. Hvis en familie bruger deres tørretumbler 3 gange om ugen, vil en tørretumbler i energiklasse F i den nye energimærkning, bruge 546 kWh om året. Med en elpris på 2,75 kr. pr. kWh, koster det 1.500 kr. om året i strøm. En tørretumbler i energiklasse A i den nye energimærkning) bruger til sammenligning 156 kWh, som koster 429 kr. om året.
Vær opmærksom på, at energimærket for hårde hvidevarer og tv i 2021 blev ændret, så skalaen nu hedder A-G, hvor A er det bedste og G det dårligste.
Hvis du bruger en tørretumbler, kan du spare op mod 10 procent af energiniveauet, hvis du husker at tømme fnugfilteret, hver gang du har brugt den.
Husk at hænge vasketøjet ud på altanen eller i haven så ofte som muligt og luft godt ud, hvis det skal tørre indenfor.
Drop håndklædetørrer eller køb en med timer
Det mest energirigtige og besparende er at hænge dine håndklæder til tørre på en knage eller stang eller lufttørre dem udenfor.
Mens hvis du vil bruge en håndklædetørrer til at tørre dine håndklæder, kan du nedbringe dens forbrug ved at vælge en med timer. Ved at bruge timer undgår du, at den sluger stand-by strøm, når du alligevel ikke bruger den. For eksempel kan du vælge en håndklædetørrer, som har en timer på henholdsvis 2 og 4 timer, så den automatisk slukker, når håndklæderne alligevel er blevet tørre.
Hvis du vælger en eldrevet håndklædetørrer med 120 watt, og lader den stå tændt døgnet rundt, skal du med en elpris på 2,75 kr. pr. kWh betale op mod 2.900 kr. om året. Til sammenligning kan en håndklædetørrer med timerindstilling på 4 timer om dagen spare dig for 2.400 kr., da den har et årligt forbrug på 482 kr.
Størrelsen på håndklædetørreren har også betydning for, hvor for meget strøm den bruger
En eldrevet håndklædetørre er let at montere og installere, men hvis du vil have et mere energirigtigt alternativ, kan du overveje en, som opvarmes med vand.
Drop glødepærer og skift til LED-pærer
Hvis du stadig bruger glødepærer, kan du spare mange penge ved at skifte dem ud med specielt LED-pærer og A-pærer. Ifølge en beregning, som Videncentret Bolius har lavet, kan du spare op til 954 kr. om året, hvis du udskifter 15 glødepærer med mere energivenlige pærer.
Du kan også spare flere hundrede kroner om året ved at skifte halogenpærer ud med LED-lys.
Så meget koster stand-by i strøm
Har din familie produkter som tv, computere, printere, højttalere, spillekonsoller, radioer, routere, mikrobølgeovne, transformere til halogenlamper og lignende stående på stand-by i døgndrift, kan det koste op mod 500 kr. om året, hvis du har ældre apparater fra før 2012, der kan have et højt standby-forbrug. Nyere apparater må ifølge en EU-forordning højst må have et standby-forbrug på 0,5 watt eller 1 watt, hvis produktet har et display med angivelse af for eksempel tid.
Du kan mindske standby-forbruget ved at lære dine børn at slukke for apparaterne på afbryderen på stikkontakten, hvis der er en sådan, eller tage stikket ud, når de ikke bruger maskinerne.
Sluk dog ikke ting, der kan tage skade af det. Det gælder dog efterhånden ikke for særligt mange elektroniske apparater – læs derfor i produktets vejledning, om det kan tåle at blive slukket helt.
Sluk eller skift cirkulationspumpen
Cirkulationspumpen pumper vand ud, uanset om radiatorerne er tændt eller ej, og derfor kan du lige så godt slukke den om sommeren, hvis det er en ældre model fra før 1995. Vær opmærksom på, at du skal tænde den en gang om måneden for at undgå, at den sætter sig fast. Her kan du spare 730 kr. på varmeregningen – her udregnet for maj-september. Alt selvfølgelig i forhold til pumpens alder, isolering af varmerør og slukningsperiode. Ydermere sparer du ca. 220 kr. på den strøm, der driver cirkulationspumpen.
Har du en gammel cirkulationspumpe fra før 1995, kan det også svare sig at skifte den ud med en ny A-pumpe. Du sparer 600-800 kr. om året i strøm på den konto.
Pas på terrassevarmere
En eldrevet terrassevarmer kan også give en større elregning, hvis du bruger den flittigt. En eldrevet terrassevarmer bruger ca. 1,5 kWh i timen og med en kWh-pris på 2,75 kr., koster det cirka 4,1 kr. i timen at have den kørende. Bruger du den for eksempel 3 timer om dagen i 90 dage, løber regningen op i mere end 1.100 kr.
Så meget el bruger et køleskab
Der kan også spares en del ved at udskifte de hårde hvidevarer, der altid er tændte.
Skifter du dit gamle køleskab på 200 liter, der bruger 286 kWh om året, ud med et nyt i energiklasse A i det nye energimærke, kan du spare ca. 220 kWh om året. Med en elpris på 2,75 kr. pr. kWh bliver det til 600 kr. på et år.
Vores anbefaling er dog, at du først skifter, når dit køleskab ikke kan mere. På den måde kan du udskyde investeringen, men også undgå, at der produceres mere end højst nødvendigt, hvilket minimerer CO2-belastningen af miljøet.
Hvad koster det at bruge en kummefryser?
En ny kummefryser i energiklasse A i det nye energimærke) bruger væsentligt mindre energi end en ældre model. Hvis din gamle kummefryser på 400 liter med energimærke C (eller F i det nye energimærke) bruger 734 kWh om året, kan du spare 564 kWh ved at udskifte den med en fryser med det bedste energimærke, der kun bruger 170 kWh.
Med en elpris på 2,75 kr. pr. kWh vil besparelsen være 1.550 kr. om året.
Hvis du vil belaste miljøet mindst muligt, kan det som nævnt betale sig at udskyde udskiftningen. Men har du en kummefryser med det gamle energimærke A, B eller C, er det værd at overveje at udskifte den, da energiforbruget er væsentligt mindre.
Køb en fryser, der dækker dine behov. Jo større den er, jo mere strøm bruger den som udgangspunkt.
Gamle støvsugere er store strømslugere
Du kan næsten halvere din strømregning på støvsugeren ved at bruge en model med under 750 watt i stedet for 900 watt. Og endnu mere, hvis du har en ældre støvsuger, hvor du skruer helt op for styrken, når du støvsuger.
Nye støvsugere må maksimalt have 900 watt, ifølge EU’s ecodesign-krav som blev indført i 2017.
Hvis du ejer en støvsuger, som er købt før 2017, kan det være en god ide at tjekke op på, hvor mange watt den bruger. For fra 2014-2017 måtte støvsugere have op til 1.600 watt, hvilket betyder, at en gammel støvsuger fra før 2017 vil være en betydeligt større strømsluger.
Hvis en familie støvsuger 3 gange 1 time om ugen, vil en støvsuger på 750 watt gennemsnitligt bruge 117 kWh/år. Med en elpris på 2,75 kr. pr. kWh, koster det 322 kr. årligt i strøm. En ældre støvsuger på 1.600 watt bruger til sammenligning 686 kr. om året.
Det mest klimarigtige er dog at bruge den støvsuger, du har, så længe den fungerer, da det koster energi og materialer at producere en ny. Men når du engang skal skifte støvsugeren ud, kan du med fordel købe en støvsuger med under 750 watt.
Der er en ny energimærkning på vej til støvsugere, der muligvis kommer i 2022. Det vil sige, at du indtil videre kan kigge på støvsugerens energiforbrug, indtil de får en officiel mærkning. Energistyrelsen anbefaler, at du går efter en støvsuger som har under 750 w, så kan du sikre dig, at den er energieffektiv.
Bolius - få gratis råd om din bolig
SeniorNews samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.
Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.
Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.
Læs mere om bolig, sparetip og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.
Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.
Først publiceret: 7. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:28