Hold fast i vennerne trods en travl hverdag

I et travlt liv kan det være svært at prioritere vennerne. Du er dog nødt til at afsætte tiden, hvis venskaberne skal holde ved.

Alle relationer kræver nemlig arbejde.

Det kan være rart med en god ven, som du kan dele både det nemme og det svære med.

Mange faktorer som flytning, børn og skilsmisse kan dog gøre, at du mister venner, men du bør forsøge enten at beholde dem, du har, eller få nye af slagsen.

“Venner er den allervigtigste beskyttelsesfaktor for trivsel og mod at udvikle psykiske problemer som depression og angst. Samtidig har dem med tætte venskaber tendens til at leve længere,” siger Kasia Kalinowska, der er psykolog i psykiatrifonden.

Mange får mange venner i skolen og på ungdomsuddannelserne, som de tager med sig videre i voksenlivet, men det kan være svært at fastholde venskaberne i det travle voksenliv.

Det kan du selv gøre

Det er der dog råd for, selv om det ikke nødvendigvis er let.

“Man bør prioritere tid til sine venskaber ved at skabe naturlige rammer, hvor man mødes med faste intervaller. Den der parmiddag hver tredje måned er ikke nok,” siger psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

Mange vil nok tænke, at deres bedste ven er deres partner, men det er ikke nok.

Partneren er nemlig ofte en del af ens problemer og kan derfor ikke altid give den støtte, en ven kan.

“Venner har ikke på samme måde en dagsorden med en,” siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Sådan får du nye venner

- Gennemgå dit liv systematisk, og find frem til, hvor du møder personer, der kunne blive dine venner.

-  Ræk ud, og tag de lavthængende frugter. I stedet for at søge i øst og vest, bør du søge efter venner der, hvor du alligevel møder mennesker.

-  Tag initiativ. Signaler til det andet menneske, at du ønsker deres tilstedeværelse i dit liv.

-  Parker de negative tanker. Det kan selvfølgelig ende i en afvisning, men du bliver nødt til at forsøge at åbne op.

-  Engager dig i noget, hvor du deler fælles interesser med andre. Hvis din berøringsflade er lille, så kan du overveje at starte i en forening.

Kilde: Psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard og psykolog Kasia Kalinowska

Kræver arbejde

Kasia Kalinowska peger også på den høje skilsmisserate som et problem ved at satse 100 procent på partneren som eneste ven.

I 2021 lå skilsmisseprocenten i Danmark på 41 procent, og derfor er der en vis sandsynlighed for at venskabet varer længere end forholdet.

Det kræver dog, at vi plejer det.

“Man skal være den part der også tager initiativ og er opsøgende. Få sendt sms’en, få ringet, få tilmeldt dig aktiviteter, der kan give nye venner,” siger Kasia Kalinowska.

Alle relationer kræver nemlig arbejde. Der er ikke nogen, der bare opstår eller fastholdes, hvis man ikke lægger arbejde i dem.

Få men tætte venner

Der er ikke et simpelt svar på, hvor mange venner man bør have som voksen, men tommelfingerreglen er, at man hellere skal have få tætte venner end en helt masse bekendtskaber, forklarer Kasia Kalinowska.

Camilla Carlsen Bechsgaard advarer til sidst mod at falde i “Facebook-faldgruben”, hvor man kun ser på opdateringer på sociale medier, og ud fra det bedømmer, at det går godt med ens ven, for der kan gemme sig ting under overfladen.

“Men så får man endelig taget sig sammen til en kontakt, og så finder man ud af, at der faktisk er foregået en masse svære ting bag kulissen, mens man bare er gået rundt i en lykkelig tro på, at alt var godt,” siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Læs mere om sundhed, sygdom og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 31. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:27

Se, hvad vi ellers skriver om: