Huset i juni: Få styr på tagrenderne og tagets utætheder

Juni er skybrudssæson og derfor skal du være sikker på, at de store mængder regn kan løbe gennem dine tagrender. Ellers risikerer du skade på huset

Juni er nemlig skybrudssæson, og det præger også listen over de ting, du som skal være særligt opmærksom på ved dit hus.

Det er årets første sommermåned, og selv om du måske tror, at det er solen, du skal være mest opmærksom på, så er det faktisk nedbøren. Det gælder i hvert fald, hvis du er husejer.

Juni er nemlig skybrudssæson, og det præger også listen over de ting, du som skal være særligt opmærksom på ved dit hus.

Der er især fire ting, du skal holde øje med.

Tagrenderne

Juni er skybrudssæson, og derfor er det vigtigt, at der er frit løb i dine tagrender. Det forklarer bygningskonstruktør Tine Sode, som er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

“Der kommer så meget vand, at får man ikke skidtet ud af tagrenderne, kan der komme skade på huset,” siger hun.

Udnyt det varme vejr

- Selv om juni er skybrudsmåned, så kan der også komme tørke.

-  Hvis tørken kommer skal du være opmærksom på sætningsskader.

-  Når jorden tørrer ind, så trækker den sig sammen, og det kan resultere i sætningsrevner. Hold øje med, hvordan de udvikler sig.

-  Udnyt det tørre vejr til at få malet vinduerne, hvis du ikke har fået gjort det i maj.

-  Gå taget efter oppefra. Er der løse tagsten? Taget skal være helt klar, hvis himlen pludselig åbner sig.

Kilde: byggesagkyndig Christian Norborg

Det er beskidt arbejde, men gør du det ikke, kan det resultere i fugt og skimmelsvamp, når renderne løber over.

Når man undersøger, om der er skidt i tagrenderne, så skal man tjekke tre steder: Selve tagrenden, tagnedløbet og tagbrønden for enden. Ved alle tre steder skal man fjerne blade, slam og andet skidt.

Alt efter tagrendens placering, kan det både være simpelt eller kompliceret arbejde. Hvis du kan komme til tagrenden, behøver du blot en stige og en gammel sodavandflaske.

“Så skærer du den skråt af, og så kan du bruge den som skovl. Den passer lige ned i,” siger Tine Sode.

Når skidtet er fjernet, kan du hælde vand i tagrenden og se, om vandet løber igennem nedløbet. Gør det ikke, skal det skilles ad.

Til sidst skal du skrabe slammen i brønden op.

Fugt i kælderen

Når der har været meget nedbør, er det en god idé at undersøge kælderen for fugt. Helt konkret kan der ligge vand på gulvet og væggene, og hvis der gør det, er det tid til at undersøge brøndene rundt om huset.

“Årsagen kan muligvis være revnede kloakrør eller brønde, som lækker vand, der stille og roligt siver ind til kælderydervæggene,” siger Christian Norborg, der er CEO og byggesagkyndig ved Byggesagkyndig.nu.

Han understreger, at det ikke er sikkert, at problemet skal findes der, hvor vandet ligger, og derfor kan det være nødvendigt med professionel hjælp til at lokalisere det.

Taget

En dag, hvor solen står højt på himlen, kan det også være en god idé at stikke hovedet op i tagrummet. Her kan man se, om der er huller eller andre problemer.

“Når det begynder at regne kraftigt, kan du være sikker på, at vandet finder de utætheder, der er,” siger Christian Norborg.

Han opfordrer derfor til at få set på taget, før vandet kommer ned gennem utæthederne.

Insekterne

“Man skal være lidt mere opmærksom på, om der er insekter rundt omkring,” siger Tine Sode, som samtidig understreger, at det er de færreste insekter, der gør skade.

Det er dog ikke rart at have et hvepsebo lige ved siden af frokostbordet, ligesom myrer indenfor, irriterer mange.

“Hvis man kan stoppe det i det små, før det vokser sig stort, så er det jo fint,” siger Tine Sode, som har en vigtig pointe, før du går ud og fjerner hvepseboet:

“Man skal være opmærksom på, at der er forskel på bier og hvepse. Bier elsker vi, og hvepse kan vi ikke lide,” siger hun.

Du kender hvepseboet ved, at det er en rund kugle, der ligner, at det er lavet af papir.

Læs mere om bolig, have og mange andre emner i SeniorNews. Danmarks eneste nyhedskanal til seniorer.

Nyhedsbrevet kommer hver morgen på mail. Det er gratis og fyldt med seniornyheder, konkurrencer og gode tilbud.

Først publiceret: 27. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret 13. juni 2022 kl. 13:24

Se, hvad vi ellers skriver om: